2021.10.21., csütörtök - OrsolyaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Járási múzeumpedagógiai évadnyitó

2017. augusztus 28. hétfő, 14:50
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: N.N.
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Balatoni Múzeum augusztus végén tartotta a járási múzeumpedagógiai évadnyitóját a keszthelyi intézményben, ahova a régióban dolgozó óvodák és iskolák pedagógusait hívták meg.

Mielőtt Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgató-helyettese ízelítőt adott volna a negyedszáz érdeklődőnek a 2017/18-s tanév múzeumpedagógiai programjairól és a természettudományos „eszköztárból”, köszöntötte a megjelenteket. A múzeumpedagógus kiemelte: az oktatáspolitikával összhangban, szerencsére egyre több pedagógus ismeri föl, hogy a múzeum már nem csak egy olyan tér, ahol a tárgyakat üveg mögül lehet csak csendben, halkan vizslatni, hanem élmény, öröm, ismeret, tudás és barátszerző hely is.

Élmény, öröm, ismeret -és tudásszerzés

Az indulás óta a járás területén már 1200 tanulót vontak be az ingyenes ismeretszerző programokba. E cél érdekében folyamatosan nyújtanak be és nyernek el pályázatokat. Biológia, környezet-, természetismeret, földrajz, geológia, történelem, a hon –és népismeret és az életmód tématerületéről valamint a jeles napokhoz köthetően a jövőben is szerveznek majd programokat, illetve táborokat. A szakember jelen volt a zalaszántói iskola tanévnyitó értekezletén is, ahol a tervezett múzeumpedagógiai programokról informálta a nevelőtestület tagjait.

Czimondorné Kozma Bernadett, a zalaszántói Gersei Pethő Általános Iskola igazgatóhelyettese a diákok múzeumi élményeit, tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Szerinte az élménypedagógia, az érzékszervek bevonása az ismeretszerzésbe rendkívüli motiváló erőt képvisel. Az iskola pedagógiai programjába illeszkedve még a tanárok is sok új ismerettel gazdagodtak az elmúlt tanévekben. A kreatív csoportmunka, a látványos vetítések, a fegyverek kézbe foghatósága, az interaktív tudásszerzés, a komplexitásra törekvő foglalkozások kiválóan alkalmasak több tantárgyból is a törzsanyag kiszélesítésére. Sokan jutottak sikerélményhez és a visszahúzódóbbak közül is egyre többen lettek nyitottabbak, befogadóbbak. A hátrányos helyzetű tanulók nagy része is örömmel vett részt a hajókázásokon, az őskori kunyhóépítésen, a kirándulásokon, vártúrákon.

Sali Éva, a Természet Háza Látogatóközpont ökoturisztikai vezetője a környezeti nevelés egyre népszerűbb programjairól, a játszva tanulás lehetőségeiről, a barátságos környezetben új élményekre és ismeretekre vágyók kiszolgálásáról, az öko-műhely foglalkozásokról, az erdő-pedagógia szerepéről, továbbá a napközis táborokról adott összefoglalót. Jelezte, hogy tervben van tanösvény, szabadtéri kőzetgyűjtemény, szalonnasütő és játszótér létrehozása is.

Bankó Zsolt, a Helikon Kastélymúzeum múzeumpedagóiai menedzsere a média- és kortársművészeti kurzusok szerepéről, a Helikon Kastély Kortárs Művészeti Műhely aktív és sikert hozó tevékenységéről, valamint a múzeumpedagógia törekvéseiről tartott videó vetítéssel egybekötött tájékoztatót.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK