2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kockarajz lecke az online térben

2020. április 26. vasárnap, 18:44
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: ZalaMédia archív, Monok Balázs
A gömb vetett árnyéka, ellipszisek tengelyállása, perspektivikus körök, méret-, levegő- és vonalperspektíva. Csak néhány téma azok közül az animált gifek, illetve rövid videók közül, melyekkel Monok Balázs rajztanár avatja be tanítványait a karantén alatt a rajzolás elméletébe és gyakorlatába.

Az Ady-iskola művészeti gimnáziumának tanára a veszélyhelyzet kihirdetése óta Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán is megjelenít rövid oktatóanyagokat; a tőle megszokott tréfás módon. A sorozat az egyszerű kockaábrázolással indult, a tavaszi szünetre pedig gyakorlatilag az űrbe is elrepítette követőit. A rajztanárt a nem mindennapi ismeretátadásról kérdeztük, annál is inkább, mert az általa készített mozgóképek mintha maguk is afféle műalkotások lennének.

Videókat és gifeket készít a rajztanár

Fotó: Facebook/Monok Balázs

Miért éppen a geometrikus alakzatok kerültek fókuszba, és mi adta az ötletet a rövid videók elkészítéséhez – nagyjából ennyiből állt az a célirányos (és garantáltan vírusmentes) Messenger-üzenet, melyet eljuttatunk az alkotónak.
Monok Balázs válaszként azt írta, hogy Youtube-csatornája már régóta van, úgyhogy ez nem volt akkora újdonság. Azért hozta létre, mert az egykori zenekarának (Komp) dalaihoz készített és töltött fel ide klipeket. Miután az Ady-iskola tanára lett fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy másra – mondjuk stílszerűen oktatási célra – is lehetne használni ezt a csatornát. Ekkor készültek el az első kockarajzos leckék. (Közben a zenekarhoz kötődő feltöltései egy másik online helyszínre kerültek.)

Monok Balázs (Fotó: ZalaMédia archív; pP)

- A szabadkézi rajzolásnál a klasszikus út a kockán keresztül vezet a forgástestek, és más bonyolultabb formák leképezése, illetve megértése felé – mondja. Az említett alakzatok így kerültek most fókuszba. A kocka afféle bemelegítésképpen, amire lehet építkezni. Mindez tematikailag is passzolt a tanmenethez, a fikciós iránnyal pedig több korosztálynak próbáltam hasznos ismereteket átadni. A hagyományos rajzból kiindulva, az animáción át, egészen a filmig. 

Hozzátette: lehet, hogy ez utóbbiak (vagyis az űrben játszódó jelenetek, a Star Wars-os klisék) egy kicsit komolytalanabbra sikerültek, de a lényeg bennük van, és ennyi szabadság, meg humor talán jár ebben a kényszerű fogságban. Arról nem is beszélve, hogy ezeknek a gifeknek és videóknak az elkészítése nemcsak szórakoztató, hanem figyelemelterelő is: a pedagógus addig sem a koronavírussal kapcsolatos híreken agyal. Festőművész feleségével, Kiss Ágnes Katinkával, és két gyermekükkel várják a veszélyhelyzet végét. Na és kutyájukkal, aki Katinkához hasonlóan időnként „besegít” a videók elkészítésébe.

Fotó: Facebook/Monok Balázs

- Az iskolabezárásra egyébként egyfajta lehetőségként is tekintek. Újra lehet gondolni a tanítás-tanulás folyamatát. Ez is bennem volt, amikor nekiveselkedtem ezeknek az oktatóanyagoknak. Vicces, de újra kellett regisztrálnom a Facebookon is, mert hét évvel ezelőtt kitöröltem magam. Nem könnyű azért így tanítani, hiszen a vizuális kultúra és a rajz oktatása normális esetben is kissé hátérbe szorul más tárgyakhoz képest. De az iskolában, a rendes tanórán, kevésbé lehet elmismásolni a dolgokat: ott rajzolni kell és kész! Most meg a Facebookon simán előfordulhat, hogy továbbgörgeti a bejegyzést a gyerek. Ezért is kell valami szokatlanabb, feltűnőbb megoldással próbálkozni.

A tanár azt is elárulta: az elmúlt hónapban nagyjából harminc tanítványa reagált az oktatóanyagokra olyan formában, hogy ezek alapján készítettek rajzokat. És ha tanáruk fikciós irányba vitte el az oktatást, akkor természetesen a jutalmazást is: a beérkezett munkákból egy virtuális kiállítást rendezett nekik a Guggenheim Múzeumban.

Monok Balázs tett egy érdekes megállapítást is: bár a síkon történő térábrázolás alapvetéseit tényleg tanítványainak szánta, úgy tűnik, hogy a gyermeki lelküket még őrző felnőttek is rákaptak a dologra. Azzal tisztában van azért, hogy hivatásos „youtuber” az így megnövekedett nézőszám ellenére sem lesz. Bár ki tudja mit hoz a jövő…
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK