2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hibrid rendszer az oktatásban?

2023. január 29. vasárnap, 14:11
Szerző és fotó: Antal Lívia
Hibrid rendszerek jönnek létre az oktatásban, vagyis maradnak a „kőházak”, azaz iskolák személyes jelenléttel, de emellett önálló tanulás is lesz online formában, hangzott el a Zalaegerszegi Egyetemi Központ által szervezett szakmai napon.

Szakmai nap a felsőfokú oktatás és tanulás jövőjéről

Dr. Setényi János előadását tartja

Az iparnak és a gazdaságnak ma sokkal gyorsabban van szüksége igen magas felkészültségű emberekre, mint korábban, mondta köszöntőjében dr. Németh István stratégiai rektorhelyettes, a Zalaegerszegi Egyetemi Központ főigazgatója. Mint fogalmazott, ezért fontos kérdés az oktatás rendszerének újragondolása, hogyan tudunk jobban oktatni, és egyensúlyt teremteni a digitális illetve az offline oktatás között.

A felsőfokú tanulás jövője című előadásában ezt a kérdést járta körül dr. Setényi János, a Mathias Corvinus Collegium Tanuláskutató Intézetének vezetője. Az oktatáskutató a kihívásokat elemezve azt vázolta fel, hogy milyen változások előtt áll a tanulás és az oktatás világa. Kiemelte, a kőházakat, az iskolákat nem lehet becsukni teljesen, hiszen ezen intézményeknek a jelenléti oktatás mellett szociális és társadalmi szerepük is van. De jelen van a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, amellyel együtt hibrid rendszerek jönnek létre az oktatásban. Elemezte, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása hogyan változtatja meg az oktatás folyamatát, az oktatók szerepét a magasabb hozzáadott értéket képviselő tanítás irányába, amelyben új elemként jelenik meg a lélek, a hallgatók mentális edzése. Beszélt a projektalapú oktatás jelentőségéről, aláhúzva azt, hogy a Zalaegerszegi Egyetemi Központ a projektek sikeres megvalósításához szükséges ismeretek átadását felhő kampusz kialakításával kívánja biztosítani a hallgatók számára, ami nem más, mint egy személyre szabott virtuális oktatási környezet.

Elől: dr. Németh István, Vigh László, dr. Vadvári Tibor, dr. Setényi János és Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa

A szakmai napon köszöntőt mondott Vigh László miniszteri biztos. A térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a gazdaság illetve a munkaerőpiac „kész” embereket követel meg, és ehhez az oktatás rendszerének is alkalmazkodnia kell.

Dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere azt mondta, az oktatás és a gazdaság összehangolásához meg kell találni a 21. századi megoldásokat. Ebben fontos kérdés, vajon meddig terjedjen ki a digitális oktatás, mert a matematika tanításában nem lehet megúszni a személyes jelenlétet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK