2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lövészet, kötélcsomózás és dombra fel

2018. szeptember 11. kedd, 19:19
Szerző és fotó: Antal Lívia
Ismét a keszthelyi asbóthi középiskolások győzelmét hozta a tizedik alkalommal megrendezett Göcsej harci túra elnevezésű ifjúsági honvédelmi verseny, amit a Zala Megyei Védelmi Bizottság, a Magyar Honvédség illetve a 12. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda rendezett meg Kemendolláron.

A győzes asbóthi csapat találatait számolják össze

A jubileumi versenyen 17 csapat vett részt a 17 feladatból álló megméretetésen, ebből 14-et a település sportpályáján kellett teljesíteni. Többek között lövészetben, íjászatban, szablyavívásban és fegyveres váltóban versengtek egymással, mondta el érdeklődésünkre Sághegyi Attila alezredes, a megyei védelmi bizottság honvédelmi referense. Három feladat a kemendi várdombot érintette. Ebből kettő eléggé megterhelőnek bizonyult, hiszen a domb alját kerékpárral kellett megközelíteni, míg a várdombot futva. Itt történelmi teszt, távolságbecslés és gépkarabély szét-összeszerelés várta a fiatalokat.

Sághegyi Attila rendezvény céljáról elmondta, hogy fizikai és szellemi feladatokkal a katonai kiképzés jellegével valamint a katonai élet mindennapjaival kívánják megismertetni a gyerekeket. Tájékozódhatnak a Magyar Honvédség tevékenységéről, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a katonai pálya felé ösztönözzék a fiatalokat. A versenyt a helyszínek változtatásával is igyekeznek érdekesebbé tenni. Évekkel ezelőtt a zalaszabari kalandpark, tavalyelőtt a zalaegerszegi Gébárti-tó, tavaly a csácsi arborétum, míg idén Kemendollár adott helyet a rendezvénynek.

A zalaegerszegi Deák Ferenc Szakközépiskola diákjainak nagyon tetszik, hogy minden évben más helyszínen zajlik a verseny, mégpedig a hely adottságaira épülve, válaszolt kérdésünkre a négyfős csapatot kísérő Székelyhidi Eszter laboráns. Itt Kemendolláron a várdomb megközelítése adja ezt a pluszt, a Gébárti-tavon evezhettek, míg a zalaszabari kalandparkban a kötélpályát próbálhatták ki.

S ha már megemlítettük a kötelet, a Zala Különleges Mentők jóvoltából kötéltechnikai ismereteikről adhattak számot a versengő csapatok. Horváth Péter vezető elárulta, hogy olyan csomózási módok otthoni begyakorlására kérték a gyerekeket, melyekkel magasból vagy mélyből lehet sérültet menteni. Ezt mutatják be most az állomáson, munkatársaik pedig korrigálják a hibákat. A harci túrán már több éve részt vesznek. A fiatalok mindig kíváncsiak: vajon mivel is foglalkoznak a különleges mentők, így egyre több középiskolába hívják őket bemutatóra, tájékoztatóra.

A jubileumi Göcsej harci túrát a keszthelyi Asbóth Sándor Középiskola nyerte meg. Ők képviselhetik immár negyedik alkalommal Zala megyét a budapesti Országos Honvédelmi Kötelék versenyen, tavasszal. Második lett a keszthelyi Vajda János Gimnázium, a nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskola csapata pedig a harmadik helyen végzett.

A főváros, valamint Somogy, Vas és Veszprém megye küzdelmét az utóbbiak nyerték, és mint abszolút győztes, fődíjként egy őriszentpéteri lovasudvarba látogathatnak el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK