2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Teljes megújulás, magasabb szintű oktatás

2020. december 30. szerda, 15:30
Szerző és fotó: Antal Lívia
Közel 1,9 milliárd forintból újul meg a Vörösmarty Mihály Általános Iskola Lentiben, amely a várossal együtt 50 település 400 gyermekét fogadja. A beruházás az ő érdeküket szolgálja, hiszen jobb és modernebb körülmények között tanulhatnak majd, hangsúlyozta a kivitelezési szerződés aláírásán jelenlévő innovációs és technológiai miniszter.

Csaknem 1,9 milliárd forintból újul meg az iskola Lentiben

Kovács Tamás és Kajári Attila írták alá a kivitelezési szerződést

Palkovics László azzal kezdte, hogy Zala megyében jövőbemutató fejlesztések valósulnak meg. Ezek közé sorolta a zalaegerszegi járműipari tesztpálya és a hozzá kapcsolódó létesítmények építését, továbbá a nagykanizsai tudásközpont létrehozását, amellyel a környezetterhelést kívánják csökkenteni „olyan megoldásokkal, amelyek még nem léteznek”. Lenti kapcsán megemlítette a felújított innovációs központ nyári átadását, amely a helyi iparvállalatok működését segíti. A Vörösmarty Mihály Általános Iskola rekonstrukciójára rátérve azt mondta, olyan fejlesztés indul el, amellyel magasabb szintű oktatást tudnak biztosítani a városban és a térségben élő gyermekek számára.

Elmondta továbbá, hogy az ITM az innovációs központ átadásán két elektromos autó beszerzésére tett ajánlatot a városnak. Most, két iskolabuszt bocsátanak a tankerület rendelkezésére. Az amerikai iskolabuszokhoz hasonlító megemelt tetőszilárdságú, biztonsági felszereléssel, fedélzeti videokamerával ellátott jármű a környező falvakban élő diákok iskolába járását segíti. A fedélzeti kommunikációs rendszer segítségével a szülők is nyomon követhetik gyermekeiket, tette hozzá.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy fogalmazott, Lenti újabb jelentős lépést tesz az oktatás területén. Mint mondta, egy iskolában fontosak a fizikai körülmények, de legfontosabbak a gyerekek és az őket tanító pedagógusok. A szeretetteljes légkörben, az oktatás minőségében és tartalmában van ugyanis az az erő, amely által az itt tanuló gyerekek felnőtt korukban megállhatják helyüket.

Kajári Attila, Vigh László, Palkovics László, dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Horváth László

Kajári Attila, az iskolát fenntartó Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója azt mondta, minden eddiginél nagyobb volumenű fejlesztést valósíthatnak meg. Köszönetét fejezte ki a magyar államnak az 1,1 milliárd többletforrásért, amellyel a két éve elnyert uniós támogatást kiegészítette. Hangsúlyozta: a tankerület valamennyi intézményét kiemelt figyelemmel kíséri, hiszen a szakmai munka korszerű feltételeinek megteremtése alapvető feladatuk és céljuk. A lenti általános iskola rekonstrukciója már korábban megfogalmazódott, amely most a kiviteli szerződés aláírásával hivatalosan is kezdetét veszi. A projekt az iskola teljes körű felújítását teszi lehetővé. A homlokzat hőszigetelése, a tető hő- és vízszigetelése, az épület körüli csapadékvíz-elvezetés megoldása, a tornaterem, az étterem, a könyvtár, a mosdók, tantermek és szaktantermek megújítása és fejlesztése mind-mind része a munkának. Az akadálymentesítést szolgálva liftet is beépítenek. A kivitelezés első ütemében a tornatermet, a szaktantermeket és az éttermet magában foglaló épületrészt újítják meg, míg a második ütemben az iskola egyszintes főépületét, a jövő nyáron.

Az iskola tornaterme és az egyszintes főépületi rész

Horváth László, Lenti polgármestere nagy jelentőségűnek nevezte a beruházást, amely az 50 településről érkező gyerekek nevelését, oktatását magára vállaló intézmény felújítását teszi lehetővé. Mint mondta, az 1972-ben átadott épület már egyáltalán nem felel meg a 21. század követelményeinek. A színvonalas és tartalmas oktatás folytatásának záloga az iskola teljes körű rekonstrukciója. A magyar állam jelentős hozzájárulásával válhat valóra ez a régóta óhajtott szándékuk, amiért köszönetét fejezi ki az iskolások, a szülők és a pedagógusok nevében.

Kovács Tamás, a kivitelezést elnyerő Szabadics Építőipari Zrt. elnöke azt mondta, már térkép nélkül is tudnak közlekedni Lentiben, mert társaságuk végezte a buszpályaudvar felújítását, a szennyvíztelep korszerűsítését, ami már a befejezéséhez közeledik. Hamarosan megkezdik a gyógyfürdő, valamint az iskola rekonstrukcióját. Mint mondta, különleges számukra ez a projekt, mert a jövőbe fektetnek be: jobb infrastrukturális hátteret teremtenek a színvonalas oktatáshoz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK