2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mintaprogramokkal az olvasásfejlesztésért

2019. március 19. kedd, 16:11
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A köznevelést támogató legújabb könyvtári szolgáltatásokkal kapcsolatban rendeztek szakmai napot a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A találkozó egy Európai Uniós projekt keretében megvalósuló, országos programsorozat részeként jött létre. Az eseményre nemcsak a megye könyvtáraiból, hanem a fővárosi Szabó Ervin Könyvtárból is érkeztek szakemberek.

Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója a vendégeket köszöntve elmondta: „Az én könyvtáram” országos rendezvénysorozat a megyei könyvtárak együttműködésével zajlik. A vidéki intézmények munkáját a Szabó Ervin Könyvtár koordinálja, mint a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című uniós projekt lebonyolítója. A pályázat részeként úgynevezett mintaprogramok létrehozásával az óvodás és iskoláskorú gyerekek tanulását segítik. Kiemelt figyelmet fordítva az olvasásfejlesztésre, információkeresésre és könyvtárhasználatra. Remélik, hogy a program által minél több iskolát, és rajtuk keresztül diákot tudnak megszólítani szerte a megyében.

Szakmai nap a megye könyvtárosainak

Kiss Gábor köszöntötte a résztvevőket

A pályázat részleteiről Farkas Ferenc, a Szabó Ervin Könyvtár EFOP projektirodájának szakmai vezetője szólt. Mint mondta: annak ellenére, hogy egyre többször beszélünk arról, hogy az emberek manapság nem olvasnak, vagy nem úgy és annyit olvasnak, mint régen, a könyvtárak még mindig meghatározó résztvevői a kulturális alapellátásnak. Az intézményeknek összesen kétmillió regisztrált olvasója van, és 440 ezer 14 év alatti diák látogatja az ország könyvtárait. Persze a szakemberek tisztában vannak vele, hogy újabb és újabb tartalmakkal kell megtölteni a könyvtárakat ahhoz, hogy ne csökkenjen ez a szám. Annál is inkább, mert a látogatók manapság nem mindig olvasnivalóért mennek a könyvtárba. Egyre több ugyanis a különféle rendezvények, kihelyezett tanórák, képzések, vetélkedők, író-olvasó találkozók száma.

Farkas Ferenc ismertette a projekt részleteit

Ebbe a sorba illeszkedik bele Az én könyvtáram program is, mely többek között arra keresi a választ, hogy hogyan tudnak a könyvtárak még több óvodást és iskolást elérni. Illetve, hogy mindehhez milyen segítséget tudnak nyújtani maguk a könyvtárosok. A program célja az is, hogy különféle könyvtári szolgáltatások révén támogassák, kiegészítsék a közoktatásban zajló munkát. Így az egyes rendezvények alkalmával nagy hangsúlyt fektetnek az olvasásfejlesztésre, a digitális írástudás közvetítésére, a tehetséggondozásra vagy éppen a hátrányos helyzetűek felzárkóztatására. Ez utóbbit segíti például a Betűspagetti című szövegértési foglalkozás, melyet kifejezetten a sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésére dolgoztak ki.

Az eseményen többek között elhangzott: országos szinten eddig 3600 szakember vett részt a projekthez kötődő rendezvényeken és mintegy 2100 diák vállalta, hogy kipróbálja a program során kidolgozott könyvtári mintaprogramokat.  Zala megyében öt mintaprogram készült, ezeket a szakmai nap keretében ismertették az egyes könyvtárak képviselői.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK