2022.09.29., csütörtök - MihályZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új falak közt, új padokban

2021. február 09. kedd, 18:12
Szerző és fotó: Antal Lívia
A következő tanévet már egy olyan épületben kezdhetik meg a gyerekek Bagodban, amelynek nemcsak falai újultak meg, hanem eszközei és berendezései is. A Fekete István Általános Iskola teljes körű rekonstrukciója 75 százalékos készültségen áll, derült ki a február 9-i sajtóbejáráson.

650 millió forintból újul meg a bagodi általános iskola

Vigh László, Péterné Fatér Edit, Kajári Attila és Sipos Ferenc

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy fogalmazott, egy községben mindig első helyen áll az alapfokú oktatás kérdése, különösen az 1260 lakosú Badogban, ahol az általános iskola 11 település közel 160 diákját fogadja. Az elavult épület felújítását, új szinttel való megemelését ez is indokolta, amit figyelembe vett a fenntartó, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ és a helyi vezetés. Hangsúlyozta: az iskola nagyon fontos alfája és omegája egy falu életének, hiszen szívesen maradnak, illetve telepednek le a fiatalok abban a községben, ahol biztosított az alapfokú oktatás a bölcsődei és az óvodai ellátás mellett.

Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója azt közölte, hogy a beruházásukban megvalósuló 650 millió forintos fejlesztés nem csupán felújításról szól. A projekt a minőségi nevelés-oktatás érdekében két másik pillérrel is rendelkezik. Része a szakmai megújulás, ami a pedagógusok továbbképzésével és új módszertanok bevezetésével teljesül. A harmadik lába a mindennapos testneveléshez, és az egyes tantárgyak oktatásához kapcsolódó eszközfejlesztés az új iskolabútorok beszerzése mellett.

Sipos Ferenc, Bagod polgármestere azt mondta, viszonylag könnyen meg tudták oldani a gyerekek, a pedagógusok, egyéb munkatársak (mintegy 200 fő) ideiglenes elhelyezését, mert az önkormányzat az elmúlt 10 évben már felújította többi ingatlanját. A nyolc osztálynyi gyerek öt ilyen épületben kapott helyet, amellyel a járványhelyzettel kapcsolatos védelmi intézkedéseknek is megfelelnek. Az iskola felújítása még inkább meghozza a letelepedési kedvet. A 15 évvel kialakított önkormányzati telkek igaz az utóbbi években keltek el a Szent István utcában, de az érdeklődés nem lanyhul a község iránt. Ezért most egy új utcát nyitnak, ahol szintén építési telkeket alakít ki a helyhatóság

Péterné Fatér Edit, az iskola igazgatója elmondta, a tanulók semmit sem éreznek abból a komoly háttérmunkából, amely az építkezés ideje alatt az oktatás zavartalanságát biztosítja. Ez is volt a cél. A gyerekek jól érzik magukat, és a szülők is elfogadták ezt. A járványhelyzet miatt sem tarthatók meg a szokásos óvodás szombatok az iskolában, de az építkezés, pláne ahogy halad előre, hatalmas hirdetőtáblaként szolgál. A megújuló iskola felkelti a szülők érdeklődését, hogy ősztől egy tágas, szaktantermekkel, foglalkoztató termekkel bővített iskolába járathatják gyerekeiket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK