2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nem csupán iskola, hanem összetartó közösség

2019. május 10. péntek, 19:31
Szerző és fotó: Antal Lívia
A második félév is izgalmasan telik a felsőrajki Szent Imre Általános iskola tanulói számára. A Suli Harmónia – 2007 Gyermekeket Segítő Alapítvány, mint fenntartó számos olyan szabadidős programot szervez, melyek révén a gyerekek nem csupán egy iskola, hanem egy összetartó közösség tagjai. Az alapítvány arról is gondoskodik, hogy a fenntartásában működő intézményeket a szélesebb közvélemény is megismerje. Ilyen programja a táncfesztivál valamennyi iskola részvételével, amelyet idén harmadik alkalommal rendez meg május 31-én, Felsőrajkon.

Sokféle program a Suli Harmónia Alapítvány intézményeiben

– A tanévnyitó kirándulással kezdeném, amikor is minden évben Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, a település korábbi polgármestere látja vendégül a felsőrajki iskolásokat Ungi-hegyén lévő birtokán – mondta érdeklődésünkre Kósa Istvánné, az alapítvány kuratóriumi elnöke. – Tavaly úgy alakult, hogy az előző tanévi díjátadónkat november végén tartottuk, amelyen a saját szervezésű tantárgyi versenyek helyezettjeit, illetve az országos versenyeken kiemelkedő eredményt elért tanulóinkat köszöntöttük, itt a felsőrajki iskolában (1. kép). Folytatnám az idei félévvel, februárban a Pipás-forráshoz látogattunk el, ami a község északi részén található. A helyismereti túrának, melyet Vigh László szervezett, éppen az volt a célja, hogy gyerekek megismerjék lakókörnyezetük természeti szépségeit, érezzék jól magukat, és mozogjanak sokat a friss levegőn. Pedagógusok és szülők is részt vettek a programon, melyen szalonnát sütöttünk és mindenki ivott a forrás tiszta vízéből.

– A költészet napja is hagyományos program a felsőrajki iskolában.
– Április 11-én Legyen a vers minden családé mottóval tartottuk meg költészet napi rendezvényüket (2. kép). A meghirdetett szlogenhez hűen zajlott a program: sok szülő, nagyszülő jött el, egy-egy szabadon választott költeményt közösen elszavalni gyerekeikkel, unokáikkal. Megtelt a kultúrház, a több mint száz jelenlévőt a pedagógusok, valamint Vigh László és Csonka Nándor plébános is megörvendeztették szavalatukkal. Éppen ezért bátran nevezhetjük egyedülállónak költészet napi ünnepünket, melyen a zalaegerszegi KisKocsi zenekar szolgáltatta a muzsikát. A szülői munkaközösség tagjai krumplislángost készítettek, mellyel mindenkit megvendégeltek.

Márciusban diákjaink részt vettek a József Attila megyei szavalóversenyen, és a megyei szövegértési versenyen, melyen Marczin Kira hatodikos tanulónk 10. helyezést ért el. A Bozsik-program keretében focizhatnak diákjaink, így labdarúgó-versenyeken is részt vesznek, ahogy atlétáink is rendszeresen megméretetik magukat. A hónap közepén tartottuk meg hagyományos jótékonysági bálunkat, melynek bevételét az iskola támogatására ajánlják fel a szervezők. A szülők egyébiránt minden programunkon jelen vannak. Figyelmünk rájuk is kiterjed. Az internet számos veszélyt rejt a gyermekekre nézve, márciusban éppen erről tájékozódhattak egy szakmai előadás keretében.

– Egy pályázatot is megvalósítanak a zalai iskolákban.
– Alapítványunk 20 millió forintot nyert egy EFOP-pályázaton. A Menő menza elnevezésű projektben a zalai intézményeink, a felsőrajki, a pölöskei és a szentmihályi iskolák tanulói vesznek részt. Fő cél az egészségtudatos táplálkozás népszerűsítése, valamint az erre való nevelés. Így a gyerekek a témával kapcsolatos előadásokon vesznek részt, ismereteket kapva többek között az egészséges illetve bio élelmiszerekről, az ivóvíz-kultúráról illetve a betegségmegelőzés fontosságáról. Április 8-án egészségnapot szerveztünk mindhárom iskola tanulói számára, akiknek dietetikus tartott előadást a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásáról, illetve sportversenyeken vehettek részt. Mindhárom iskolában tan- illetve konyhakerteket alakítottunk ki, ahol zöldség- és fűszernövényeket ültettek a gyerekek, így a gyakorlatban megismerhetik ezeket. Itt a felsőrajki iskolában ezen felül új konyhabútorokat és konyhai eszközöket szerezhettünk be a hűtőpulttól kezdve a gyümölcscentrifugáig.  

– A május is ígér több eseményt, köztük a táncgálát.
– A május kezdődött az anyák napi ünnepséggel az alsó tagozatos osztályokban (3. kép). Ebben a hónapban, május 29-én és 30-án zárul a Menő menza projektünk, amelyen illusztris vendégeket fogadunk. Május 30-án tartjuk a sajátos nevelésű igényű gyerekek (SNI) Ki mit tud?-ját, amit alapítványunk a Dunántúlon elsőként szervezett meg. Iskoláinkban negyedik éve zajlik a táncoktatás. A gyerekek mostanra beértek: a februári zalaegerszegi Press Dance táncverseny első és második helyezései ezt jól igazolják. Alapítványunk ugyancsak korszakalkotó ötlettel állt elő a táncgála megrendezésével, amelyre idén harmadik alkalommal kerül sor május 31-én, Táncok kavalkádja elnevezéssel, itt Felsőrajkon. Ezen részt vesz valamennyi gyerekünk, legalább 450 fő. A rendezvény idén is Vigh László fővédnökségében a helyi önkormányzat, az alapítvány és a táncoktatást ellátó, nyíregyházi T-Dance Alapfokú Művészeti Iskola együttműködésében valósul meg.

Bécsiné Jakabfi Marianna, az intézményrendszer főigazgatója, valamint Berkenyés Lászlóné, a felsőrajki iskola tagintézmény-vezetője is részt vett a beszélgetésen. Elhangzott, hogy közeleg a tanév vége, amikor is elbúcsúznak végzős diákjaiktól. Büszkék arra, hogy mindnyájukat abba gimnáziumba, szakgimnáziumba, illetve szakközépiskolába vették fel, ahová benyújtották felvételi kérelmüket. A tanévet, valamennyi intézmény diákjainak részvételével ezúttal is strandolással zárják a zalaegerszegi AquaCity-ben. Az eredményes pályázatoknak köszönhetően az idei nyáron is üdülhetnek tanulóik a zánkai Erzsébet táborban. A Határtalanul program keretében pedig tanulmányi kiránduláson vehetnek részt a horvát tengerparton.
A Vas megyében két iskolát és egy óvodát, valamint Zala megyében három iskolát fenntartó Suli Harmónia Alapítvánnyal az Emberi Erőforrások Minisztériuma ismét meghosszabbította a köznevelési szerződést, így 2019 szeptemberében immár a 13. tanévet kezdhetik meg intézményeikben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK