2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nem megújul, hanem arculatváltáson esik át

2020. április 20. hétfő, 15:27
Szerző és fotó: Antal Lívia
Egy szinttel bővül, és kívül-belül megújul a bagodi Fekete István Általános Iskola, amely tizenegy település oktatási intézményeként működik. Várhatóan két héten belül kezdődik meg a felújítást szolgáló beruházás, ami a Zalaegerszegi Tankerületi Központ 650 millió forintos pályázati forrásából valósulhat meg.

Beruházás indul a bagodi Fekete István Általános Iskolában

Kajári Attila, Vigh László, Péterné Fatér Edit, Sipos Ferenc az iskola belső udvarán

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a fontossági sorrend legelején az egészségügy áll, amit az oktatás követ. Az iskola a falvak életében fontos népességmegtartó tényező. Bagodban is, ahol a helyi általános iskolában tizenegy település diákjait fogadják. Az oktatás magas színvonalát jelzi, hogy a szülők inkább ide íratják be gyermekeiket, és nem a közeli megyeszékhely iskoláiba. Kiemelte, hogy a járványügyi helyzetben sem állhatnak le a beruházások, amelyek a falvakban is munkát biztosítanak. A bagodi általános iskola felújítása ebből a szempontból is jelentős.

Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója azt mondta, az iskola nem felújításon, hanem arculatváltáson esik át. A főépület tetőszerkezetét ugyanis elbontják, plusz szintet emelnek rá, ahol nyolc fejlesztő tantermet alakítanak ki kiszolgáló helyiségekkel és a vizesblokkal. A következő tanévre is áthúzódó beruházás során a meglévő tantermeket, a tornaterem épületét, valamint az udvari sportpályát is felújítják. Ezen felül kültéri játékokat, interaktív táblákat, számítógépeket és bútorokat szereznek be.

A zalaegerszegi tankerület 610 millió forint európai uniós támogatást nyert el, ami nem bizonyult elegendőnek, mert időközben, a közbeszerzési eljárás lefolytatása alatt nagymértékben megdrágultak az építési anyagok. A kormány ezt ellensúlyozva, közel 40 millió forinttal toldotta meg a beruházásra szánt összeget nemrég, ami így 650 millióra emelkedett.

Sipos Ferenc, a község polgármestere elmondta, hogy a 2015-ös felújítás során beépített lábazat, födémszigetelés megmarad, ahogy az akkori nyílászárók is, amiket visszaépítenek. Kiemelte, már az öt évvel ezelőtti fejlesztés is jelentős volt Bagod életében, amit felülír a mostani. Ez a beruházás mindamellett szolgálja azokat a falvakat, ahonnét szintén érkeznek gyerekek és pedagógusok.

A bagodi általános iskolában zökkenőmentesen zajlott le a digitális munkarendre átállás, mert a diákok és pedagógusok egyaránt tapasztalatot szereztek már a távoktatáshoz szükséges digitális eszközök használatában. Ezt segítette elő a pedagógusok digitális kompetenciák fejlesztését szolgáló továbbképzése is a közelmúltban, mondta el Péterné Fatér Edit intézményvezető.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK