2024.07.18., csütörtök - FrigyesZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Partnervállatokkal a duális képzésről

2018. február 04. vasárnap, 18:59
Szerző és fotó: Antal Lívia
A duális képzés jó gyakorlatairól szervezett konferenciát a BGE zalaegerszegi gazdálkodási kara. A rendezvényre vállalati partnereiket is meghívták, hogy megosszák a részvevőkkel a duális képzés jelenlegi tapasztalatait, valamint fejlesztésével kapcsolatos kutatási eredményeiket.

A zalaegerszegi kar rendkívül fontos célkitűzése az, hogy élenjáró, illetve úttörő szerepet vállaljon a duális képzésben, hangsúlyozta Lambertné Katona Mónika dékán köszöntőjében. Az egyetem 2014 óta biztosít erre lehetőséget, ami abban az évben pilot projekt keretében volt elérhető a pénzügyi és számviteli valamint gazdasági informatikus szakon. 2015-ben már akkreditált formában indult el a duális képzés hat alapszakon a budapesti egyetemen, a zalaegerszegi karon immár a gazdálkodási menedzsment alapszakon is. Mint mondta, az egyetem 2017-ben új típusú tantervi reformot vezetett be, melynek lényege, hogy az akadémiai képzésben is hangsúlyosabban jelennek meg a gyakorlati ismeretek. A partnervállalatokkal való együttműködés során a hallgatók az egyetem által generált projektmunkákban vesznek részt, amiről a dékán úgy vélekedett, ez lehet az a közös találkozási pont, melynek révén hatékonyan tud működni a duális felsőoktatási képzés.

Dr. Vadvári Tibor alpolgármester, Rózsás Zoltán, oktatás- és kutatásfejlesztési koordinátor (Autóipari Próbapálya Zala Kft.),
Lambertné Katona Mónika dékán és Ódor Gábor képzési csoportvezető (Flex)

A továbbiakban a kiválasztás folyamatáról beszélt, mely során az egyetem önéletrajzot és motivációs levelet vár el a leendő duális hallgatóktól. Továbbá állásbörzét szervez számukra, melyen a partnercégek már dönthetnek arról, kiket vesznek fel a duális gyakorlati helyekre. Kiemelte, hogy a hallgatók szívesen vesznek részt a duális képzésben, mert kapcsolatot építhetnek, szakmai tapasztalatot szerezhetnek. Előnyei között a jövedelemszerzés is fontossággal bír számukra, miután a közgazdászhallgatók nagy többsége önköltséges képzésen tanul.

Dr. Vadvári Tibor alpolgármester, a kar korábbi oktatási dékán-helyettese szintén részt vett a duális képzés 2014. évi bevezetésében, ami akkor az országban elsőként indult el a közgazdász-képzésben. Mint mondta, stratégiai célként határozták meg azt, hogy a vállalati igényeknek megfelelő szakemberek kerüljenek ki az egyetemről. Ezt szolgálja az is, hogy már az első félévtől kezdve a hallgatók dolgoznak is az adott munkahelyeken. A vállalatok visszajelzése alapján az ott szerzett gyakorlati ismereteikről is számot az akadémiai tananyag kikérdezése során.

A rendezvényen a partnervállalatok is elmondták a duális képzésről szerzett tapasztalataikat. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK