2022.06.28., kedd - Levente, IrénZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pick to light, a BGE okos laborja

2017. szeptember 12. kedd, 19:01
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi gazdálkodás kara 47. tanévét kezdte meg. A mai tanévnyitó ünnepségen köszöntötték az elsős hallgatókat, valamint felavatták a vállalati együttműködés jegyében kialakított Pick to light logisztikai labort.

Egy vidéki felsőoktatási intézmény több mint egy oktatási intézmény, mert szellemi kisugárzó központ, a fiatalok, a leendő értelmiség megtartásának, helyben tartásának a záloga, fogalmazott köszöntőjében dr. Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára. Hangsúlyozta, értelmiség nélkül ugyanis nincs fejlődés, éppen ezért a felsőoktatási intézmények egyik legfontosabb biztosítékai a települések, így Zalaegerszeg és szűkebb-tágabb környezete fejlődésének. Az elsős hallgatókhoz szólva azt emelte ki, hogy saját karrierjüket beteljesítve helyben próbáljanak annak a közösségnek a szolgálatába állni a diplomát követően, ahonnan származnak. Biztatta őket a külföldi tanulásra, tapasztalatszerzésre élve az Erasmus ösztöndíj lehetőségeivel, de aztán jöjjenek haza.

Méltatta a BGE és annak zalaegerszegi kampusza képzésének magas színvonalát, és mint mondta, az itt megszerzett diploma megfelelő ajánlás a munkaerő-piacon. A város és a megye egyaránt tud olyan lehetőségeket kínálni, hogy megtalálják a boldogulásukat.

Az elmúlt évek fejlesztéseivel nem csupán korszerű tanulási körülményeket teremtettek, hanem környezetbarát működést is. Így önök most zöld kampuszon kezdhetik meg tanulmányaikat, köszöntötte az elsőéveseket dr. Jancsik András, a BGE oktatási rektorhelyettese. Az idei tanévre megújított tantervvel is készültek, melynek fontos jellemzője, hogy a képzési kínálat bővítése mellett tovább növelték a gyakorlati órák számát és a szakmai tantárgyak arányát. A munka világában ugyanis nemcsak szaktudásra, hanem készségekre is szükség van, hangsúlyozta.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztosa arra hívta fel a hallgatók figyelmét, hogy mire megszerzik a diplomájukat, elkészül az önvezető és elektromos autók tesztelésére alkalmas zalaegerszegi tesztpálya, melynek működtetésére, kiszolgálására nagyon sok képzett szakemberre lesz szükség.

Ősszel elkezdődik a 170 milliárd forintos költségű R76-os okos gyorsforgalmi út építése, továbbá logisztikai központ és konténerterminál is épül, egészítette ki az elhangzottakat Balaicz Zoltán polgármester. Szólt arról, hogy a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények 5,2 milliárd forintos infrastrukturális, valamint kutatás-fejlesztési beruházások előtt állnak, mely összegből a legnagyobb részt a gazdasági kar projektjei élvezik.

Lambertné Katona Mónika, a BGE zalaegerszegi karának dékánja a tanévnyitót követő avatáson azt mondta, stratégiai céljaik között fontos szereppel bír a vállalkozásbarát egyetem kialakítása. Így jött létre a kapcsolat a Flex Kft.-vel, melynek magyar mérnökei Pick to Light elnevezéssel okos technológiákra épülő logisztikai labort fejlesztettek ki. Ennek lényege, hogy a gyár szimulációs raktári rendszerében világító jelek mutatják meg, milyen alkatrészek szükségesek egy adott termék összeállításához. A képzés színvonalát növelve ugyancsak okos technológiákkal szerelik fel azt az innovációs és tudásközpontot, melynek létesítésére a zalaegerszegi gazdasági kar csaknem 700 millió forint uniós forrást fordíthat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK