2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Plakátok és makettek a szentek napján

2022. november 14. hétfő, 18:58
Szerző: -pet-; Fotó: pP
„Hit, Haza, Megmaradás” címmel nyílt plakát- és makettkiállítás a magyar szentek emléknapja alkalmából a Zrínyi Miklós Gimnázium aulájában. A kiállított műveket az iskola „kisgimnazistái”, vagyis a 6. N osztály tanulói készítették.

Kisgimnazisták tárlata a Zrínyiben

Stárics Roland igazgatóhelyettes, a diákok felkészítőtanára a megnyitó előtt lapunknak elmondta: a magyar szentek és boldogok emléknapja (november 13.) apropóján egy projektmunkában vettek részt a gyerekek, kapcsolódva a történelem, valamint a hon- és népismeret tantárgyak anyagához. A magyarság múltjában a hit, a haza, a megmaradás, a függetlenség és a szabadság olyan fogalmak, melyek összekapcsolódtak az idők során. A diákok figyelmét erre szerették volna ráirányítani.

Olyan plakátokat és maketteket alkottak a gyerekek, melyek a magyarság nomád/pogány hitvilágától indulva, az Árpád-házi szentek életútján át, egészen a koronázási jelvények bemutatásáig villantják fel a történelem főbb momentumait. A képzeletbeli idővonalon látható művek részben az iskolában, részben pedig otthon, házi feladatként készültek. Cél volt ugyanis, hogy élményszerűvé tegyék a tananyagot, továbbá, hogy a diákok tapasztalatot szerezzenek a közösségi- és a kutatómunka terén. 

A kreatív, szépen kivitelezett alkotásokon megelevenedik a jurták világa, István egyház- és államszervező alakja, de Gellért püspök, Szent László, Szent Erzsébet és Szent Margit is. Sőt a koronázási ékszereket (például a Szent Koronát) is elkészítették a gyerekek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK