2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Regionális gyermek és ifjúsági kézműves kiállítás

2019. június 12. szerda, 20:45
Szerző: B.K.; Fotó: B.K.
Az Egerszeg Fesztiválon a színpadi produkciók mellett a tárgyalkotó művészetek is képviseltették magukat. Így a Keresztury VMK-ban nyílt tárlat, mely gyermekek és ifjak kézműves alkotásait mutatja be. A regionális kiállítás június 29-ig látható.

Országos pályázati felhívásnak eleget téve a nyugat-dunántúli régióban készült munkákból állt össze a tárlat anyaga. Famunkák, kerámiák, bőrből készült, nemezelt, hímzéses, kékfestő, gyöngyös, írókázott tárgyak és textiliák díszlenek, s hordozzák, őrzik immár a legfiatalabb kezek munkája révén a hagyományokat. A kiállított művek zöme Zalából származik, de emellett Vasból és Győr-Moson-Sopronból is érkezetek pályaművek. Többségük jó véleményt kapott a szakmai zsűritől és tovább is jutottak az országos bemutatkozásra.

Ez utóbbiak közül nyolc munkát külön is kiemelt a zsűri, köztük Téczely Krisztiánt, aki nemcsak káprázatos gyöngyös necceket tud készíteni, de a megnyitón citeraszóval is közreműködött. Az egyéni alkotások mellett csoportos munkák is érkeztek. S a legtöbb gyermek szülői mintát követve lépett a népművészet útjára. Így a szakmai értékelést végző Csuti Tibor népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere kislánya is. De méltatta a kiállítást az azt megnyitó Velkey Péter, az önkormányzat humánigazgatási osztályának vezetője is.

Devecz Zsuzsa, a rendező Zala Megyei Népművészeti Egyesület szakmai munkatársa elmondta, korcsoportonként (három korosztály) hirdette meg az országos pályázatot a Debreceni Művelődési Központ, immár 13. alkalommal, hét régióban. A zsűriztetést és a kiállítás a helyi népművészeti egyesületek feladata. A nyugat-dunántúli régióban több mint 30, egyéni és csoportos pályázat érkezett. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK