2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Robotika és 3D nyomtatás a Deák-könyvtárban

2024. április 17. szerda, 17:13
Szerző, fotó: Pánczél Petra
Átadták a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár új kreatív színterét, a Deák DeKor Makerspace alkotóműhelyt. Az intézményben ezentúl a robotika és a 3D nyomtatás iránt érdeklődő gyerekeket, fiatalokat várják különféle foglalkozásokra.

Felavatták a Deák DeKor kreatív műhelyt

Deák Klaudia mutatta be az új eszközöket

A Makerspace műhelyről Tóth Renáta könyvtárigazgató többek között elmondta: jórészt pályázati forrásból és a kollégák kreatív munkája révén jöhetett létre az új alkotóhely, melynek a kialakításához az önkormányzattól is kaptak támogatást. Deák DeKor Makerspace néven egy olyan 21. századi alkotótér várja a vendégeket, ami megfelel korunk kihívásainak és izgalmas, tanulságos szórakozást nyújt a fiatalok számra. Szerkeszteni, tervezni és kivitelezni tanítják a gyerekeket a legmodernebb eszközök segítségével. A könyvtárban így különféle kreatív tárgyak készülhetnek, de a robotika világába is belekóstolhatnak a diákok.

3D nyomamtóval is gazdagodott a könyvtár

Az ünnepélyes átadón részt vett Balaicz Zoltán polgármester is, aki hangsúlyozta: örül, hogy a könyvtár teret és lehetőséget ad a jövő generációinak ahhoz, hogy  tudást és élményt szerezhessenek, továbbá kibontakoztathassák kreativitásukat. Úgy látja, hogy a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár jó válaszokat talál a 21. század kihívásaira.

Balaicz Zoltán és Tóth Renáta az új eszközökkel készült tárgyakkal

Az intézmény új, innovatív eszközeit – a 3D nyomtatót, az ArTeC robotikai összeszerelő modulokat, az asztali vágógépet, a bio plasztikus 3D nyomtatóasztalt – Deák Klaudia könyvtáros mutatta be a jelenlévő gyerekeknek, akik az Ady-iskolából érkeztek. Mint mondta, a könyvtár diákoknak és akár felnőtteknek is szeretne olyan kreatív programokat szervezni, ahol kipróbálhatják a tervezést, szerkesztést és a 3D nyomtatást, de a robotikai alapismereteket is elsajátíthatják az egyes programokra jelentkezők. Annál is inkább, mert a robotok itt vannak közöttünk, és erre mindenkinek fel kell készülnie. Az intézmény abban segít, hogy az alapkészségeket elsajátíthassák az érdeklődők.

Egyedi tervezésű tulipános kút

Az ünnepségen a könyvtárosok néhány olyan ajándéktárggyal lepték meg a polgármestert, mely már a kreatív műhely új eszközeivel készült. Balaicz Zoltán többek között egy 3D nyomtatóval előállított mini városmakettet és egy vágóplotterrel készült tulipános díszkutat vihetett haza.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK