2024.04.27., szombat - ZitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Robotika és családbarát munkahely

2023. november 09. csütörtök, 18:09
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Mind az olvasók, mind pedig saját kollégáik igényeit, na és a 21. század elvárásait szem előtt tartva fejleszti szolgáltatásait a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. Tóth Renáta igazgató a közelmúlt sikeres pályázatairól és az ezekhez kapcsolódó programokról számolt be lapunknak.

Fejlesztések és 21. századi programok a könyvtárban

- 2022-ben és 2023-ban is pályázatot nyújtottunk be egy innovációs projektre, melynek eredményeképpen létrehoztuk a Deák DeKor – Makerspace műhelyt. A célunk az volt, hogy a könyvtár digitális eszközparkját fejlesszük, és ezzel izgalmas, modern programokat kínáljunk azoknak a felső tagozatos, valamint középiskolás diákoknak, akik érdeklődnek az informatika, a programozás, a műszaki pálya és a robotika iránt. 

A Deák DeKor program egyszerre szélesíti az informatikai ismereteket és a kreativitást. Az ötletelés, a tervezés, és a kivitelezés egyaránt része a foglalkozásoknak. A könyvtár a két pályázat révén olyan speciális eszközöket nyert (3D nyomtató, ArTec robotika eszközök, asztali vágóplotter), melyekkel alkotói klubot és közösségteremtő műhelyeket tudnak kialakítani a fiatalok számára. A hosszú távú tervek között pedig egy többnapos tábor is szerepel – tette hozzá az igazgató.

Deák Klaudia és Tóth Renáta a robotikai eszközökkel

- A robotikai eszközöket már használják is iskolai csoportok, és nagyon jók a visszajelzések. Tapsra, fényre, hangra reagáló, mozgó figurákat állíthatnak össze. Készült már például mozgó kutya. A kockái kicsit a legóra emlékeztetnek, de van egy „agy”, amire rácsatlakoztathatjuk az eszközöket, így mozogni és hangot-, vagy fényt érzékelni is tudnak az összeállított figurák – mesélte Deák Klaudia informatikus könyvtáros.

Megtudtuk: előre be lehet programozni, hogy az elkészített figura például tapsra világítson. Mindehhez különféle feladatokat kapnak a gyerekek, hogy megértsék a rendszer működését. De természetesen témába vágó szakirodalmat is ajánlanak a könyvtárosok. Sok lehetőség rejlik a vágóplotterben is, mely egy speciális asztali vágógép. Olyan dolgokat is kivág, amiket emberi kézzel nehéz lenne. Előre tervezett formákat, mintákat vág ki különféle felületekből (papír, bőr, falemez), de rajzolni is tud, ha tollat teszünk bele kés helyett. Akár szabásminta, matrica, vagy egyedi ajándéktárgyak is készülhetnek vele.

Szintén pályázati összegből egy 3D nyomtatót is nyert az intézmény. Jelenleg épp tervezik, előkészítik az ehhez kötődő könyvtári programokat. A jövőben speciális középiskolai csoportokat várnak majd személyre szabott foglalkozásokkal, ahol szintén a kreativitáson, fantázián és a tervezés/kivitelezés folyamatán lesz a hangsúly. Itt is izgalmas, egyedi tárgyak készülhetnek.

Tóth Renáta azt is elmondta, hogy a könyvtár nemcsak a közönség felé elkötelezett, hanem fontosnak tartják a munkahelyi feltételek és körülmények folyamatos megújítását is. 2019-ben családbarát szolgáltatóhely bronz fokozatának védjegy birtokosai-, 2020-ban pedig a családbarát munkahely bronz fokozat védjegy használói lettek. Idén kifejezetten családbarát munkahely címre pályáztak, mellyel anyagi támogatást is nyertek különféle programokra. Szeretnék a könyvtári dolgozók testi, lelki egyensúlyát biztosítani, csökkenteni a kimerültség állapotát. De a közösségépítés, az együtt eltöltött minőségi idő is fontos szempont. A családbarát munkahely cím egyfajta presztízs a könyvtárnak, mely növelheti a jelenlegi munkatársak bizalmát az intézmény felé, de az álláspályázóknak is szimpatikussá teszi a könyvtárat, mint leendő munkahelyet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK