2024.07.25., csütörtök - Kristóf, JakabZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szakmákról szóló szakképzés

2020. március 10. kedd, 18:20
Szerző és fotó: Antal Lívia
Szakmákról szóló szakképzés, ösztöndíjjal és béremeléssel megtámogatva. Ezt ígéri a 2020. szeptember elsején életbe lépő új szakképzési rendszer, melynek tudnivalóiról az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára tartott megyei szintű munkaértekezletet Zalaegerszegen, a város dísztermében. A rendezvényen a megyei szakközépiskolák és szakgimnáziumok igazgatói és igazgatóhelyettesei vettek részt.

Szeptembertől az iskolák neve is megváltozik

Pölöskei Gáborné program előtt elmondta, az országjáró munkaértekezletek idén kifejezetten az iskoláknak szólnak, de 2021-ben már a kamarákat és a vállalkozókat is bevonják, hiszen képzőként ők is megjelennek a duális képzésben. A zalaegerszegi munkaértekezlet lényege is az, hogy az oktatási intézmények vezetői válaszokat kapjanak minden felmerülő kérdésükre a tavaly decemberben elfogadott szakképzési törvény idén februárban megjelent végrehajtási rendelete kapcsán. Mint mondta, a 2020 szeptemberétől érvényes új szakképzési rendszert felmenő rendszerben vezetik be, azaz az eddig indított képzések kifutnak.

Hangsúlyozta, a gazdaságnak jól képzett, minőségi munkaerőre van szüksége, amely egy rugalmasan reagáló képzési szerkezetet kíván meg a szakképzés tartalmának, módszertanának megújításával együtt. Mint mondta, a szakképzésnek a szakmáról kell szólnia, és nem a tantárgyakról. Ezért a diákoknak az új rendszerben projektvizsgákat kell teljesíteniük és portfóliókat kell készíteniük, és nem tételeket írni arról, hogyan kell például falazni. Ezt a gyakorlatban kell majd jól megcsinálniuk.

Fontos változás az is, hogy a szakgimnáziumok szeptember 1-jétől technikummá, a szakközépiskolák szakképző iskolává alakulnak, így értelemszerűen az elnevezésük is megváltozik. Erről már Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja adott tájékoztatást. A technikumi képzés ötéves lesz, amelynek végén érettségit lehet tenni. A technikusi vizsga pedig emelt szintűnek számít, amellyel egyenes út vezet az egyetemre. Ezt követően szakképzettség és diploma birtokában tudnak nekivágni a fiatalok a nagybetűs életnek. A hároméves szakképző iskolákban és a technikumokban is 75 százalékot tesz ki majd a gyakorlat, míg 25 százalékot az elmélet. Ennek hozadéka az lesz, hogy a végzés után könnyebben és rövidebb idő alatt tudnak teljes értékű munkaerővé válni munkahelyükön a fiatalok. A szakképző iskolai végzettség után a tanulók továbbtanulhatnak, érettségit vagy technikusi végzettséget szerezhetnek.

Vizlendvai László, ZSzC főigazgatója, Vadvári Tibor alpolgármester, Szabó Károly, Pölöskei Gáborné,
valamint Bene Csaba, a NSzC kancellárja és Anda Zoltán főigazgató

Mindkét új képzési formában már a 9. osztálytól kezdve ösztöndíjat kapnak a diákok, tanulmányi eredményeiktől függően. A duális képzésben résztvevő szakképzős tanulók további juttatásokat kapnak, ami így együttesen már a minimálbérhez közeli összeget is kiteheti a végzés évében. A technikumi diákok ugyancsak a 9. évfolyamtól kezdve kapnak ösztöndíjat, ami a 11. évfolyamtól már havi 10 és 50 ezer forint közötti összeg lehet.

Az új Szakképzési Törvény a pedagógusoknak is jelentős változást hoz, ugyanis július elsejétől a közalkalmazotti törvény helyett a Munka Törvénykönyve szerint dolgoznak. Ez egyben béremelést is jelent, egy teljesítményalapú, motiváló, a minőségi munkát elismerő bérezési rendszer bevezetését, amelyre a kormány plusz 35 milliárd forintot biztosít. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK