2024.06.26., szerda - János, PálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szeniorok az iskolapadban

2022. szeptember 22. csütörtök, 19:06
Szerző és fotó: Antal Lívia
Tanévnyitó rendezvénnyel vette kezdetét a Senior Akadémia idei féléve a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában. Három év elteltével ugyanolyan érdeklődés övezte, egy szék sem maradt üresen a kampusz nagy előadójában.

Újraindult az akadémia az egyetemen

Litkei Máté, Balaicz Zoltánné, Balaicz Zoltán és dr. Németh István

Jó újra együtt lenni, kezdte köszöntőjét Balaicz Zoltán polgármester, aki felidézte, hogy 2019 őszén még nagy lendülettel indult a szemeszter, 2020 tavaszán azonban először kellett olyan intézkedéseket hozni a koronavírus világjárvány miatt, amely a Senior Akadémia további előadásainak megtartását sem tette lehetővé. Mint mondta, a pandémiát elsősorban az egészségügy és a gazdaság szenvedte el, de azt a kárt, amit az emberi kapcsolatainkban, közösségeinkben okozott a vírus, még nem hevertük ki igazán. A polgármester visszaemlékezett arra is, hogy néhai Boda László, a Zala Megyei Idősügyi Tanács elnökeként kezdeményezte az akadémia elindítását. Hangsúlyozta, az idősek minden tisztelet megérdemelnek. Soha nem felejthető el szüleink, nagyszüleink tette, hogy a második világháború borzalmai után szinte a semmiből építették fel az országot a következő generációk számára.

Dr. Németh István, a Zalaegerszegi Egyetemi Központ főigazgatója, stratégiai rektorhelyettes két híres idézettel támasztotta alá a tanulás, az önművelés fontosságát, hozzátéve azt, hogy ezzel az akadémia hallgatói is egyetértenek, hiszen szép számmal vannak jelen. Azt kérte, mondják el itt szerzett élményeiket unokáiknak, és biztassák őket arra, hogy az egyetemet válasszák továbbtanulásuk helyszínéül.

A folytatásban Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója Energetikai hadviselés, az orosz–ukrán háború hatása Európa gazdaságára címmel tartott előadást.

Balaicz Zoltánné, a Zalaegerszegi Egyetemi Központ Nyelvi és Felnőttképzési Iroda vezetője elmondta, október 20-án Zalaegerszeg nevének első, 1247-es okleveles említésének 775. évfordulója a téma. Béres Katalin történész-muzeológus Czobor Mátyás életét mutatja be, dr. Bilkei Irén és dr. Vándor László Egerscug birtoktól Egerszeg váráig címmel tartanak előadást. A Senior Akadémia hallgatói klubfoglalkozásokra is regisztrálhatnak, melyek a következők: angol és német nyelvű társalkodó klub, informatika–okoseszközök használata, gyógytorna és életmódbeli tanácsok, társastánc, Finnország és a finn nyelv bemutatása.

Kuczkó Zoltán és Csonka Lajosné

Először iratkozott be az akadémiára Kuczkó Zoltán. Kíváncsiságból és testvére biztatására jött. Jómaga is úgy véli, a téli hónapokban hasznos elfoglaltságot kínálhatnak programok. Nővére, Csonka Lajosné az tette hozzá, eddig minden tanévben itt volt, ezért örül annak, hogy hosszú kihagyás után folytatódik az akadémia.

Zalaegerszeg önkormányzata, a város idősügyi tanácsa valamint a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ rendezésében valósul meg a Senior Akadémia 2022-23-as tanéve.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK