2022.07.04., hétfő - UlrikZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szeptemberben indul a Waldorf-suli

2017. augusztus 07. hétfő, 17:06
Szerző: -pet-
Hosszas előkészületek után, szeptember elsején elindul az első Waldorf-iskola a megyében. A Magyar Waldorf Szövetség által akkreditált általános iskolai képzés Zalaegerszegtől 10 kilométerre, Zalaszentlőrinc egykori iskolaépületében nyitja meg kapuit az elsősök előtt.

A részletekről a lelkes szülői közösség és iskolaalapítói csapat egyik tagja, Fersztl Viktória tájékoztatta lapunkat. Mint mesélte, az eredeti terv az volt, hogy Zalaegerszegen létesüljön Waldorf-iskola - hiszen főleg a városból verbuválódtak az alternatív tanítási módszereket kereső szülők és diákok –, ám egyelőre itt nem találtak megfelelő helyet. Ezért került az iskola a közeli településre; ahol némi felújítás után szép, rendezett, nyugodt környezet és jó levegő fogadja majd a kicsiket.  A cél persze továbbra is az, hogy a városba költözzenek, hiszen az iskola felmenő rendszerű; hosszútávon 1-8. osztályos diákokat, vagyis a teljes általános iskolás korosztályt szeretnék megszólítani, ehhez pedig nagyobb épületre lesz szükségük.

 Zalaszentlőrincre várják az elsősöket

A szülők az utolsó simításokat végzik az iskola belső tereinek kialakításában

- Szeptembertől egy kislétszámú osztállyal veszi kezdetét az oktatás, melyhez gyakorlatilag már minden készen áll. Öt fő pedagógussal (egy osztálytanítóval és szaktanárokkal) indul a munka, a tantermek berendezésén az utolsó simításokat végezzük. A felvételi vizsgák is már lezajlottak – mondja Fersztl Viktória. Ettől függetlenül még várjuk azoknak a jelentkezését, akik esetleg lemaradtak, vagy nem tudtak az induló iskoláról.

Kérdésünkre elárulja: a felvételire az iskolaérettség megállapítása miatt van szükség, de nem hagyományos, „stresszes” felvételi vizsgát kell elképzelni.

- Ez tulajdonképpen egy játék, melynek során lemérhető, hogy a gyerekek mennyire tudnak koncentrálni, mennyire jó a mozgáskoordinációjuk, a szociális beállítódásuk, és hogy mennyire tudnak egyénileg vagy akár csapatban dolgozni. A gyerekek nem tudják, hogy felvételiznek, nincs idegeskedés, megfelelés, vizsgadrukk. Az eredményt is a szülők kapják meg, szöveges értékelés formájában. Ez egy nagyon jó visszajelzés is arról, hogy éppen hol tartanak a gyerekek a fejlődésben; miben jók, vagy miben van esetleg lemaradás, amit lehet korrigálni.

A Waldorf-pedagógiára amúgy is jellemző ez a fajta szöveges értékelés, aminek eredményét csak a felsőbb évfolyamokon osztják meg a diákokkal, és nyolcadikban „váltják” osztályzatokra a továbbtanulás miatt. Jellemző még a folyamatos párbeszéd a szülők és tanárok között, ha pedig valamilyen probléma, tanulási nehézség, visszaesés tapasztalható, annak is közösen tárják fel az okait, és keresnek rá megoldást.

Az alapító azt is elmondta, hogy bár az oktatás a Waldorf-kerettanterv alapján zajlik, vannak átfedések és úgynevezett „összeérési pontok” az állami általános iskolai képzéssel. Találunk viszont olyan tantárgyakat is – már mindjárt elsőben – amik a hagyományos oktatásból hiányoznak. Ilyen például az euritmia, vagy a formarajz, és két idegen nyelvet (jelen esetben angolt és franciát) is tanulnak a kicsik. Ez utóbbit persze játékos formában (sok dallal, mesével, bábjátékkal). A cél ugyanis az, hogy megszerettessék az idegennyelvet, és megismerkedjenek annak hangzásvilágával.

- A következő négy évre tulajdonképpen megvannak a tervek és az osztálytanítók, akik közül kettő idén szeptemberben megkezdi a Waldorf-továbbképzést. A képzésekre az ELTÉ-n és a solymári Waldorf Pedagógia Intézetben van lehetőség, a finanszírozásukban egy alapítvány segít minket. Az iskola minőségi ellenőrzését nagyon komolyan veszi a Magyar Waldorf Szövetség és a szülőknek is fontos, hogy a gyerekek színvonalas oktatásban részesüljenek. A következő egy-két évben pedig mindenképpen szeretnénk megtalálni azt a zalaegerszegi, vagy városhoz közelebb eső ingatlant (nagyobb épülettel, tágas udvarral) ahol 1-8. osztályig fogadhatjuk majd a gyerekeket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK