2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Színes diák munkák az Apáczaiban

2022. október 20. csütörtök, 17:55
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
„Mennyi szín, mennyi szín” címmel nyílt kiállítás az Apáczai Művelődési Központ Galériájában, az Ady-iskola művészeti felső tagozatos diákjainak munkáiból. A tárlat október végig látható.

A cél, hogy inspirálják a gyerekeket

„Mennyi szín, mennyi szín, mennyi kedves/ És tarkaságban annyi nyugalom/ És fehér és piros és virító sárga,/ Izgató kék és harcos barna szín/ S micsoda nyugodt, nagyságos arcok” Remek választás volt Ady: A Kalota partján című verséből kölcsönözni ennek a kiállításnak a címét. 

A gyerekkor és kamaszkor határén lévő 11-14 éves alkotók bemutatott munkáit nemcsak kidolgozottságában, hanem témájában és világlátásában is jellemzi a sokszínűség. Az átmenetiség vagy a billegés a bájos, varázslattal teli mesék világa korszak és a realisztikusabb látás- és ábrázolásmód között. Többek között ezt is elmondta a megnyitón Nagy Szilvia művésztanár, aki rajz szakos és művész kollégáival közösen foglalkozik a tehetséges diákokkal és eme közös munka színes lenyomatai a most kiállított képek, melyek közül a legjobbakat díjazták is a megnyitón. 

- A célunk, hogy megmozdítsunk valamit a gyerekekben, inspiráljuk őket. Az együtt végzett munka során hatunk egymásra, befolyásoljuk a másikat. Mindez a kész alkotásokkal együtt egy hihetetlen csoda, mely a valóság fölé emel és erre nagy szükség van. Az iskolánkban nagy hagyománya van a művészeti oktatásnak, nevelésnek, van az intézménynek egy jellemző stílusa, melyhez a fiatalabb generáció hozzáteszi a mai korra passzoló tudását. Büszkék vagyunk minderre, a mostani kiállítás pedig prezentálja az itt folyó munka színvonalát – mondta többek között Nagy Szilvia.

A megnyitón köszöntőt mondott még Tánczos György művésztanár, aki az alkotás motivációjaként kiváló pedagógiai érzékkel Van Goghot idézte: „Ha hallasz belül egy hangot, mely azt súgja, nem tudsz festeni, akkor okvetlenül állj neki festeni és a hang elnémul.”

A kiállítást a közönségnek ajánlotta Bednárikné Rácz Enikő igazgatóhelyettes. A megnyitó műsorban szintén az iskola diákjai működtek közre, így Csiszár Alíz népdallal, valamint Bakonyi Ádám Róbert a cím adó Ady verset szavalta. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK