2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tematikus kiállítás a Föld napján

2022. április 22. péntek, 16:56
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Három részelemből álló, de egy tematikus egységet alkotó kiállítással ünnepelte a Föld napját a Zrínyi Miklós Gimnázium. Mint ismert, a világnapra minden év április 22-én kerül sor, felhívva a figyelmet a bolygó természeti értékeire és a környezet megóvására.

Szemléletformálás élményalapon a Zrínyiben

A Zrínyi-gimnázium Borbás György Galériájában egy három elemből álló kiállítás nyílt az ünnep apropóján. Stárics Roland igazgatóhelyettes, a környezeti nevelési projekt pályázatírója elmondta: bolygónk 4,6 milliárd éves, mégis alig több mint ötven éve (1970 óta) ünnepeljük a Föld napját. A középpontba ilyenkor a természeti értékek védelme, a környezettudatos életmód előmozdítása és a fenntarthatóság kérdésköre kerül. Különféle programokkal és pályázati lehetőségekkel az iskola diákjainak figyelmét is szeretnék felhívni a téma fontosságára. Idén ez egy Fenntarthatósági témahéttel is kiegészül.

A mostani kiállításon a Dienes-diákszakkör által készített – környezet- és természetvédelmi témájú – rajzok mellett, szemléletformáló plakátokkal igyekeznek a tanulók környezettudatos fogyasztói magatartását elősegíteni. Az iskola galériájába kihelyezett hat darab színes tabló, a vízvédelemre és a tudatos hulladékgazdálkodásra hívja fel a figyelmet. A tárlat harmadik elemét pedig fotók alkotják. Tavasszal 27 zrínyis diák szemléletformáló üzemlátogatáson vehetett részt a szennyvíztelepen, valamint a búslapkpusztai automatizált szelektív hulladékválogató és hulladékrendszerező központban. A fotók e rendhagyó földrajzórák legfontosabb és legtanulságosabb pillanatait örökítik meg.

Az igazgatóhelyettes hozzátette: a tablókiállítás és a két üzemlátogatás az önkormányzat helyi köznevelési intézmények számára kiírt, „környezeti nevelési pályázatának” anyagi hozzájárulásával valósult meg. Remélik, hogy e programokkal sikerül tudatosabb fogyasztói magatartásra sarkallni a diákokat.

Schneider János, az iskola igazgatója a Dienes-diákszakkör rajzkiállítást megnyitva ismertette a gimnázium Ökoiskola programját. Az intézmény márciusban ugyanis Ökoiskola elismerő címet kapott, melyet 2025 augusztus végéig viselhetnek. A sikeres pályázat és az elismerés egy újabb jó lehetőség arra, hogy a gyerekek bevonásával, élményalapú oktatás keretében foglalkozzanak a környezeti- és egészségneveléssel, valamint a fenntarthatóság témakörével. Akár tanórán kívüli programok – szakkörök – keretében is. A most kiállított rajzok is így készültek.

A további tervek között szerepel az ökoiskolai program fejlesztése, megújítása; kiterjesztve akár a mentális egészség kérdéskörére is a tematikát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK