2024.03.02., szombat - LujzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Valósághűen és kockázatmentesen

2020. szeptember 01. kedd, 19:35
Szerző és fotó: Antal Lívia
Átadták a Zala Megyei Szent Rafael Kórház skill-laborját, ahol valósághű körülmények között oktathatók illetve sajátíthatók el a diagnosztikus, a terápiás és az életmentő beavatkozások. Mindez kockázatmentesen az élethű modelleknek és a korszerű eszközöknek köszönhetően.

Gyakorolhatók a műtéti beavatkozások a skill-laborban

Az intenzív kórteremben

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem országos skill laborhálózatot hoznak létre. A 8 milliárd forint költségvetésű projektben a három egyetem mellett 16 megyei oktatókórházban alakítanak ki skill-labort. Ezek egyike Zalaegerszegen, a megyei kórház rendelőintézetének negyedik emeletén kapott helyet 150 négyzetméteren. A skill-labor olyan szimulációs eszközökkel felszerelt egység, ahol az orvosok, az egészségügyi szakdolgozók, az orvostanhallgatók és a leendő ápolók tét nélkül gyakorolhatják be az egyes beavatkozásokat. Élethű modelleken szerezhetnek klinikai és technikai jártasságot, felkészülve a betegekkel végzendő munkájukra. Elhangzott továbbá: az oktatókórházakban 2019 óta tartanak készségátadó képzéseket, amelyeken az alapszintű újraélesztést, a lumbálpunkciót és a vénabiztosítást sajátíthatták el többek között a résztvevők. A július végi adatok szerint eddig több mint 15 ezren, közülük kétezren a megyei Szent Rafael Kórházban.

Az átadási ünnepségen dr. Halász Gabriella, a megyei kórház főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a skill-labor szerepe nemcsak a gyakorlati készségek elsajátításában rejlik, hanem a humánerőforrás további biztosításában is. A fiatal orvosok és ápolók képzésére ezért kívánnak nagyobb hangsúlyt fektetni. Fontos, hogy elméleti tudásuk mellett gyakorlati jártasságra is szert tegyenek, amely szakmai szocializációjukat segíti elő.

A Zala megyei kórház a Pécsi Tudományegyetem oktatókórházaként vehetett részt a projektben. Dr. Reneki Szilárd, a PTE Szimulációs Oktatási Központjának igazgatója eredményes munkát kívánva további együttműködést ajánlott fel, majd dr. Horváth Kitti, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ projekt-szakmai vezetője tartott előadást.

A műtőben

Ezt követően a jelenlévők megtekintették a skill labort, melynek munkáját dr. Oroszlánné Pilipár Krisztina oktatási-ápolási igazgatóhelyettes irányítja. Orvos-szakmai koordinátora dr. Riba Ádám. A kardiológus rezidens érdeklődésünkre elmondta, szinte valamennyi orvosi beavatkozás szimulálására (az intubálástól kezdve a laparoszkópos eljárásokig), ezen belül is főként a manuális készségek fejlesztésére alkalmas a skill-labor korszerű eszközparkja. A sürgősségi betegfogadón, a műtőn, az intenzív ágyakkal felszerelt kórtermen át egy teljes betegutat is figyelemmel lehet kísérni. Nemcsak az orvosi beavatkozásokat, de az ápolási teendőket is biztonságos körülmények között lehet begyakorolni. Minderről közben felvétel is készül, amit aztán kielemezhetnek a hallgatók, illetve az oktatók.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK