2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Versenyautó sűrített levegővel

2018. október 01. hétfő, 18:13
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A BGE Infocentrumában robotbemutató és tematikus szabadulószobák, az egykori alakulóterén drónbemutató, a Pannon Egyetem jóvoltából pedig Pneumobil versenyautó várta a kampusz területére érkezőket a Kutatók Éjszakáján.

Az országos eseményhez idén is csatlakoztak a zalaegerszegi képzési központok. A fenti egyetemeken túl a PTE Egészségtudományi Karán is különféle érdekes programokkal – főleg sporthoz és egészséges életmódhoz kapcsolódó témákkal – várták az érdeklődőket.

Kutatók Éjszakája, több helyszínen

Drónbemutatóval indult az éjszaka

Hogy hogyan lehet a sűrített levegő energiájával versenyautót működtetni, arról Nagy Krisztián és Szemenyei Ákos, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának hallgatói meséltek. Érdeklődésünkre elmondták: Egerben évek óta szerveznek úgynevezett nemzetközi Pneumobil versenyeket, melyre rendszeresen beneveznek a zalaegerszegi hallgatók is. A megmérettetés lényege, hogy alternatív erőforrás, jelen esetben a sűrített levegő energiájának felhasználásával kell a mérnök hallgatóknak járművet tervezniük és kivitelezniük. Mellyel aztán különböző kategóriákban és futamokban lehet versenyezni. A projekt célja tulajdonképpen az, hogy a versenyautó megtervezése és megépítése alatt a diákok gyakorlati oldalról is megismerkedhetnek a pneumatikus technológiával.  Vagyis egyfajta mérnöki szemléletet képvisel és kreativitásra nevel a versenyautó kivitelezésének folyamata.

40 km/h-val is képes menni a Pneumobil

A most bemutatott Pneumobilt egy 300 bar-os palackkal szerelték fel. A nyomást 10 bar-ra csökkentve, a levegőt egy puffertartályba és a fő munkahengerre „terelik”, az autó pedig mozgásba lendül. A fiatalok elmondták: 40 kilométer/órás sebességet is el tudnak elérni a járművel. Az idei versenyen Zalaegerszeget öten képviselték. A hazai egyetemek rangsorában pedig negyedik helyet szereztek a különleges automobillal gyorsulási kategóriában.

És ha már autók: az idei Kutatók Éjszakáján az Északi Ipari Park Inkubátorháza is nyitva állt. Itt a Járműipari Tesztpályával együttműködve, elektromos hajtású formula 2000-es versenyautókat mutattak be az érdeklődőknek. Az est folyamán ezenkívül nagy felbontású mikroszkópok, valamint más fizikai és kémiai érdekességek is várták a közönséget.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK