2021.08.03., kedd - HerminaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Workshop a művészi graffitizésről

2019. február 05. kedd, 20:15
Szerző: -pet-; Fotó: Pánczél Petra; Tóth Norbert
Létezik legális graffiti? Egyáltalán milyen íratlan etikai szabályai vannak a műfajnak? Van-e különbség falfirka és művészi színvonalú falfestés között?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphattak választ az Ady-iskola művészeti gimnazistái azon a workshop-on, ami a Kortárs Lengyel Underground rendezvénysorozat részeként valósult meg. A graffitizés etikettjébe és technikájába Kamil Kuzko, a krakkói művészeti akadémia egyetemi adjunktusa, graffiti-művész avatta be a diákokat.

Lengyel egyetemi tanár előadása az Adyban

A több mint három órás workshop-on a gyerekek először egy előadást hallhattak a graffitiről, és a street artról, mint műfajról. Kamil Kuzko saját közterületeken lévő munkáit is megmutatta egy interaktív előadás keretében. Az alkotó egyetemi tanárként oktatja is ezt a műfajt a krakkói akadémián. Az adys gimnazisták ezt követően az iskola egyik folyosójának üres falára készítettek előbb vázlatokat, majd graffitiket. A workshop lényege abban rejlett, hogy a diákok megértsék és megtapasztalják, hogy a graffitit, mint műfajt művészi szintre lehet emelni. Nem köztereket rongáló falfirkákról van tehát szó.

Kamil Kuzko előadásban fel is hívta a figyelmet a graffiti, mint bűncselekmény és falfestés, street art, mint művészi érték közötti különbségre. Utóbbi sokszor ma már felkérésre is készül. Több európai, amerikai városban van már arra példa, hogy így tesznek leromlott állagú, vagy unalmas épületeket színesebbé, frissebbé. Az igazi street art művészek nem festenek temetők, templomok, műemlékek falaira.

Alapszabály továbbá, hogy azok az alkotók, akik magas színvonalon űzik e mesterséget, soha nem fújnak egymás alkotására sem.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK