2023.03.24., péntek - Gábor, KarinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zrínyisnek lenni védjegy

2020. február 19. szerda, 20:47
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Megannyi múltbéli siker, örömteli pillanat, értékes relikvia és jövőbe tekintő arc a tablókról. Impozáns iskolatörténeti kiállítással emlékezik a Zrínyi Miklós Gimnázium fennállásának 125. évfordulójára.

 A gimnázium első emeleti galériájában nyílt tárlat arra vállalkozik, hogy bemutassa az intézmény életének és az itt zajló munkának a főbb momentumait; a kezdetektől egészen a legutóbbi évekig. A nagyméretű tablókon és a folyosón elhelyezett vitrinekben megelevenedik nemcsak a szigorúan vett iskolatörténet, hanem a diákélet is. A gimnázium kórusáról, a tanulmányi versenyekről, a külföldi utakról éppúgy láthatunk és olvashatunk érdekességeket, mint az iskola sikeres sportolóiról, vagy tudósairól.

Iskolatörténeti kiállítás a 125. évfordulóra

Vajda István, az iskola volt igazgatója nyitotta meg a kiállítást

Mondjuk Keresztury Dezső későbbi költő, akadémikusról, vagy Pais Dezsőről, aki az alma mater kapuit elhagyva, egyetemi tanulmányait befejezve nyelvészként vált ismertté. Utóbbiról azt is megtudhatjuk (az 1896/97-es tanév bizonyítványa alapján), hogy a közismereti tárgyakból ugyan szépen teljesített, hiszen jeles érdemjegyeket kapott, testnevelésből azonban elég gyengécske (csupán elégséges) volt. Viszont írásbeli dolgozatainak külső alakját „csinosra” értékelték. Osztályfőnöke pedig az a Borbély György főgimnáziumi tanár volt, aki többek között a Magyar Paizs lapszerkesztőjeként, valamint a Csány-szobor felállításának legfőbb szervezőjeként vonult be a város történetébe. A kiállítás sok érdekesség mellett megemlékezik a város első leánytanulójáról is: Kohn Malvin 1908-ban jeles eredménnyel érettségizett, 1915-ben pedig Kovács Malvin néven ő lett Zalaegerszeg első női orvosa is. 

Pais Dezső bizonyítványa is vitrinbe került

A tárlatot Beckné Sallai Anikó, az iskola tanára rendezte, aki a munkához sok segítséget kapott Béres Katalin történész-muzeológustól. Az ünnepélyes megnyitón dr. Vadvári Tibor alpolgármester, egykori diákként és tanárként elevenítette fel emlékeit. De az iskola volt tanulóinak, tanárainak sokszor szövevényes kapcsolatairól is mesélt. (Ki tanított kit? Ki kinek volt az osztálytársa, majd lett valamelyikük gyerekének tanára…)

Tablók és relikviák mutatják be az intézmény múltját

A kiállítást Vajda István, az iskola egykori igazgatója nyitotta meg. Személyes élményei, kedves emlékei mellett arról is szólt, hogy „zrínyisnek” lenni egyfajta védjegy. A polgári, értelmiségi középosztály ebből az iskolából „termelődött” ki. Zrínyiben végzett diákokkal pedig szinte bárhol találkozni a világban. Bár az iskola elsősorban a matematika-fizika specializációról nevezetes, azért jeles sportolókat, irodalmárokat, nyelvészeket, történészeket is adott a városnak, országnak. De sok későbbi vállalat-és intézményvezető, közgazdász, politikus, sőt művész is érettségizett a Zrínyiben. A gimnáziumi évek életre szóló kapcsolatot is jelentenek, hiszen az itt szerzett barátságok zöme a mai napig tart. Elhangzott: talán furcsa, de az is az iskola történetének része, hogy a jelenlegi igazgató, Horváth Attila immár 27 éve tölti be ezt a posztot, és a gimnázium 125 éve alatt ilyen hosszú vezetői időszakkal nem büszkélkedhetett senki.

Az esemény zárásaként egy felajánlásra is sor került: Ivánkovics Mária (aki egykor szintén az intézmény padjait koptatta) az iskola néhai tanárának, Borbás Györgynek egyik tollrajzát ajándékozta az iskolának.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK