2023.06.01., csütörtök - TündeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

30 éve az olvasók szolgálatában

2018. április 12. csütörtök, 18:53
Szerző és fotó: Antal Lívia
Harmincéves fennállását ünnepelte a zalaegerszegi Apáczai Csere János Tagkönyvtár, amit 1988. február elsején nyitottak meg. Akkor már közel tízezer kötet, háromszáz hangzó anyag és száz folyóirat várta a kölcsönözni vágyó olvasókat.

Balaicz Zoltán, Kiss Gábor, Jasztrab Istvánné, valamint Bogdán Marianna és Nemes Ferenc, a művelődési központ korábbi igazgatói

Az Apáczai Csere János Művelődési Központ történetét Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója idézte fel az ünnepségen, melyen a korábbi igazgatók is részt vettek. Mint mondta, a Kertváros gyarapodó fiatal lakossága miatt volt szükség újabb és újabb oktatási intézményekre, ami az Apáczait is életre hívta 1986-ban. Az óvoda és az általános iskola mellett 1988-ban nyílt meg a könyvtár az intézmény első igazgatója, dr. Oroszy Zoltán működése alatt, mellyel kezdetét vette a közművelődési és kulturális tevékenység is. 1988. április elsején az akkor még Kertvárosi Nevelési Központ felvette az Apáczai Csere János ÁMK nevet. A demográfiai hullám lecsengése után utolsóként az 1998-tól 2013-ig működő gimnázium is megszűnt, a művelődési központ a tagkönyvtárral azonban ugyanolyan fontos szerepet tölt be a városrész életében, mint előtte.

Balaicz Zoltán polgármester kiemelte, hogy az elmúlt három évtized igazolta az intézmény létrehozásának jogosultságát. Mint mondta, valóban sok mindent történt a harminc év alatt. 2013 augusztusától 2015. december végéig, mint a Zalaegerszegi Városrészek Művelődési Központja és Könyvtára működött, majd 2016. január elsejétől a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ telephelyévé vált. Ezzel hosszú távon is révbe ért az intézmény és a könyvtár, ami a Deák Ferenc Megyei Könyvtár Tagkönyvtáraként működik. A polgármester beszéde végén átadta az önkormányzat emléklapját a könyvtár jelenlegi vezetőjének, Jasztrab Istvánnénak a jubileum alkalmából. Kiemelte, a könyvtár valamennyi munkatársa lelkiismeretesen és igazi lokálpatriótaként szolgálta és szolgálja a város közösségét.

A 30 év eseményei fotótablókon jelennek meg a könyvtárban, ahol a „Szeretem a könyvtárat, mert...” elnevezésű gyermekrajzpályázat alkotásait is kiállították.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK