2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A kisgyerekek meglepődnek, ha élő írót látnak

2022. március 24. csütörtök, 20:03
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A Költészet világnapja (március 21.) alkalmából a kortárs versekről beszélgettek az Apáczai tagkönyvtárban működő Könyvbarát Körben. A téma egyik elkötelezettjét is meghívták vendégségbe, D. Varga Ádámot, a Hevesi Sándor Színház színművészét, aki dramatizálta és rendezte a kizárólag kortárs versekre és dalokra épülő „Közel a jóhoz” című darabot.

Kortárs versekről diákoknak a költészet világnapján

Ennek sikere a bizonyíték, hogy minden korosztály, de különösen a fiatalok számára fontos lenne az irodalomnak ezt a szegmensét részletesebben ismerni. A színművész rövid bemutatkozása során elmondta, már a gimnáziumi évek alatt is erősen érdeklődött a kortárs irodalom iránt és már akkor hiányolta azt a tananyagból. Amikor pedig a pandémia miatt talajt vesztetté vált, a kortárs versekben való kutakodás nyújtott kapaszkodót (200 vers közül választotta ki azokat, melyek helyet kaptak a darabban). De nemcsak az irodalom, hanem a zene is közel áll a színészhez.

D. Varga Ádám

- Minden érdekel, de leginkább maga az alkotói folyamat, az az izgalmas. Ki akartam én is írni magamból a problémáimat és ehhez nagy segítség volt a kortárs irodalom. A darab bemutatója után a visszajelzésekből hamar kiderült, hogy a szerelmi élettel kapcsolatos nehézségek mindenki életében jelen vannak. Mindenkinek van lentje és fentje és minden generációt érint – mondta D. Varga Ádám, majd a darabban elhangzó kedvenc verseiből. pl. Grecsó Krisztián: 800 karakter a szerelemről, mutatott be részleteket felvételről. Úgy fogalmazott, csodálatos, hogy azt a töredék másodpercet, amikor a fiú először fogja meg a lány kezét, kimerevíti a vers és az ember összes felbukkanó gondolatát közli az örömtől a kétségbeesésig, ami a szerelem kezdetekor előfordul.

- A fiatalságot az ő nyelvén, a kortárs irodalommal lehetne jól elérni. Sajnos ezzel nem tart lépést az oktatást, a kötelező olvasmányok. A mai világ pergő, képi, nem köti le a fiatalokat a 10-20 oldalas leírás, amikor azt egyetlen fotón is meg lehet látni. Pedig nagy erő lenne a kortárs irodalomban, ahol olyan drámai és ritka témát feszegető írások is vannak, mint például egy korai abortusz a fiú szemszögéből, ami biztosan mély nyomot hagy és elgondolkoztat. Elvisznek valamit belőle.

- A könyvtár feladata között van a kortárs irodalom népszerűsítése is – tette hozzá Jasztrab Istvánné, tagintézmény vezető. – Amikor író-olvasó találkozó van, a kisgyerekek nagyon meg szoktak lepődni, hogy velünk élő személy az író, nem olyan, aki már rég meghalt, hogy az írás a múlt. Érdekes látni ezt az elcsodálkozást. A nagyobbak számára működik egy ifjúsági csoport, akik az olvasmányélményeiket osztják meg videós ajánlásban a közösségi oldalakon, mert így lehet leginkább követőkre találni, illetve szervezett programokon keresztül, az iskolák közreműködésével. 

A találkozó kötetlen beszélgetéssel zárult, ahol a tagok megosztották a saját családjukban a gyerekeknél tapasztalt irodalomhoz való hozzáállást. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK