2024.06.12., szerda - VillőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ismét kézbe lehet fogni a könyveket

2021. április 15. csütörtök, 17:50
Szerző és fotó: Antal Lívia
Április 14-től, a könyvtárosok világnapjától ismét igénybe vehető a Könyvtár a küszöbön szolgáltatás a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, a József Attila Városi Tagkönyvtárban valamint az Apáczai Csere János Tagkönyvtárban Zalaegerszegen. Aznap délig csaknem 450 könyvet kölcsönöztek ki a három bibliotékából, ami igazolja, hogy a járványhelyzet ellenére nem lankadt, inkább erősödött a szolgáltatás iránti érdeklődés.

Újra lehet kölcsönözni az online térben

Hogyan biztosították mindezt online térben a pandémiával terhelt, elmúlt több mint egy évben, arról Kiss Gábor igazgatóval (képünkön az előkészített könyvcsomagokkal) beszélgettünk.

– A tavaly március 13-ával illetve november 11-ével kihirdetett szigorú védelmi intézkedések szerint a kulturális intézményekbe is kizárólag a munkatársak léphetnek be, látogatók nem, kivéve a levéltári kutatószolgálatokat. A rendezvények tekintetében pedig csak az online programok a megengedettek. Tavaly június elején vezettük be először a Könyvtár a küszöbön szolgáltatást, miután enyhítettek a korlátozásokon. Később kinyithattunk: kölcsönözni be lehetett jönni, rendezvényekre is, de csak korlátozott létszámmal. November 11-ével ismét visszatértünk a Könyvtár a küszöbön szolgáltatáshoz. Idén március 8-ával újabb szigorító intézkedések léptek hatályba. Biztonsági okokat figyelembe véve leálltunk, ahogy az egész könyvtári rendszer az országban. Az enyhítés után, április 14-vel, viszont újra el tudtuk indítani a Könyvtár a küszöbön szolgáltatást.

– Hogyan működik?

– Továbbra is előre egyeztetett módon lehet megrendelni az olvasnivalót, amit az érdeklődők a www.dfmk.hu honlapon otthonról is elérhető katalógusból választhatnak ki. Itt előjegyzésre és foglalásra is van lehetősége beiratkozott olvasóinknak. Mindhárom könyvtár telefonos, vagy email-es elérhetőségén (ami szintén megtalálható a honlapon) lehet egyeztetni a kikölcsönözni kívánt könyvekről, CD-kről, DVD-kről, folyóiratokról a kollégákkal, akik ezekből névre szóló csomagokat állítanak össze. Ezeket meghatározott időpontokban lehet átvenni a könyvtárak olvasószolgálatainak bejáratánál. A csomagokat fertőtlenítve adjuk ki és miután visszaérkeztek, szintén fertőtlenítjük azokat. 

Olvasóinktól azt kérnénk, hogy előzetesen tájékozódjanak az online kölcsönzés módjáról és feltételeiről, amiről minden információt megkapnak telefonos elérhetőségeinken, honlapunkon és Facebook oldalainkon. Ebben mobiltelefonos applikáció is segíti őket, amelyen szintén elérhető honlapunk és a katalógusunk. Az aktuális tudnivalók érdekében kiterjesztettük a hírlevél-küldést a központi és az Apáczai Tagkönyvtárra, amit eddig csak a József Attila Tagkönyvtár végzett.

– Mire ad, adott még lehetőséget az online tér?

– A könyvkölcsönzés mellett lehet másolatot, születésnapi kiadványt, irodalomkutatást kérni. Az online tér arra is kiváló lehetőség, hogy közelebb hozzuk látogatóinkat. Folyamatosan teszünk ki cikk- és versajánlókat, listát a kötelező olvasmányokról. Vetélkedőket, kvízjátékokat indítunk. Az Internet Fiesta keretében digitális szabadulószoba játékot tettünk közzé Deák Ferenc ellopott aranyórájával kapcsolatban. Podcast beszélgetést folytattunk Mihály Péter színművésszel. Online térben rendeztük meg novemberben az Ady Endre versmondó versenyt, idén februárban a József Attila Tagkönyvtár Szivárvány versmondó versenyét, amire több mint száz videó produkció érkezett. A József Attila megyei versmondó verseny első fordulóját április 28-án rendezzük meg. A produkciókat szintén videó felvételben kérjük a gyerekektől.

A középiskolásoknak 50 órás közösségi szolgálatot kell teljesíteniük az érettségi vizsgára bocsátás feltételeként. Ehhez kapcsolódva indítjuk el az online közösségi szolgálatot a zalaegerszegi középiskolákkal együttműködve. A diákoknak olyan vers-, film- és irodalomajánlót kell készíteniük önállóan, amelyeket felhasználhatunk majd kultúrapropagáló tevékenységünkhöz. A háromperces videókat kollégáink értékelik, amiért maximum 15 órát lehet kapni. Ennek is az a hozadéka, hogy a gyerekek jártasságot szereznek az internet-használatban, hiszen nem elég egyszerűen rákeresni valamire, szűrni, értékelni is kell a kapott információkat, hogy abból egy hiteles ajánló készülhessen.

A fotó korábbi felvétel, az Apáczai tagkönyvtárban készült

– Mikorra várható a nyitás?

– Remélhetőleg május vége felé nyithatunk ki. Egyébként a kormány mostani intézkedését megelőzve mi már tavaly bevezettük a négyzetméter alapú beengedést számozott kosarakkal. Azt gondoljuk, hogy először ez lesz, és a második lépcsőben a helyben olvasás és kutatás, valamint rendezvények tartása is megengedett lesz a nyár folyamán. Többek között helyismereti olvasótáborokat szerveznénk mindhárom könyvtárunkban, amelyre a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyertünk támogatást.

A munkaszervezésben nem volt egyszerű megoldani az elmúlt időszakot, hiszen el kellett osztani a feladatokat a home office és a könyvtárak között. Az a szerencsénk, hogy egy jól felkészült törzsgárdával, egy igazi derékhaddal rendelkezünk. Munkatársaink egy összedolgozó csapatot alkotnak, amit csak erősített az online tér. Ezt bizonyítja, hogy tavaly novemberben elnyertük a Minősített Könyvtár címet, és a Családbarát Munkahely minősítés bronz fokozatát is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK