2022.12.06., kedd - MiklósZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kritikák, slam és Reflex

2018. szeptember 13. csütörtök, 20:27
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Új lapszámmal és újabb kötettel jelentkezett a napokban a Pannon Tükör és a folyóiratot kiadó Pannon Írók Társasága. A kulturális periodika legfrissebb száma mellett bemutatásra került Merő Béla Volt egyszer egy… Reflex Színpad című könyve is.

A Keresztury VMK kávézójában rendezett összejövetelen Bubits Tünde főszerkesztő köszöntője után Balaicz Zoltán polgármester beszélt a folyóirat- és az azt kiadó társaság fontosságáról, kulturális értékéről. Merő Béla rendező, a Reflex Színpad alapítójának kötetéról pedig elmondta: nemcsak a színházkedvelők számára lehet érdekes a könyv, hanem azoknak is, akik érdeklődnek az 1970-1990 közötti időszak helyi kulturális élete iránt.

Lapszám-és kötetbemutató a Pannon Tükörnél

Az amatőr színház 1970-ben alakult, s a Hevesi Sándor Színház létrejöttéig az egyetlen meghatározó társulata volt a városnak. A két színház ezt követően a kilencvenes évek elejéig párhuzamosan működött. Merő Béla azt mutatja meg ezzel a személyes hangvételű kiadvánnyal, hogy a Reflex története egy sikeres korszak volt Zalaegerszeg életében.

A könyv szerzőjével aztán Bubits Tünde beszélgetett; felelevenítve a kötet létrejöttének körülményeit és a társulat életének legfontosabb eseményeit.

A rendezvényen bemutatták továbbá a Pannon Tükör legfrissebb számát is, melyben több újdonság fellelhető. Bubits Tünde elmondta: Lackfi János és a 30Y zenekarból ismert Beck Zoltán egy-egy írása mellett például a száz éve elhunyt Egon Schiele egy verse is bekerült a lapba. Újdonságként pedig egy slam poetry is olvasható Kemény Zsófiától. A tanulmány és kritika rovat most Zalaegerszegre fókuszál. Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója Keresztury Dezső és a megyeszékhely kapcsolatáról értekezik, Turbuly Lilla pedig Nagy Betti költő nemrégiben megjelent verseskötetéről írt kritikát. A rovatban olvasható ezenkívül Nánay István Merő Béla könyvéhez írt ajánlója is. A folyóirat a jövőben egy hat cikkből álló sorozatot közöl a zalai honvédek 1848-as szerepvállalásáról, ennek a ciklusnak az első két tanulmánya a mostani lapszámban kapott helyett.

Bubits Tünde arról is beszélt, hogy egy éve lett a lap főszerkesztője és örömteli, hogy a város támogatásának köszönhetően az azóta kiadott hat lapszám mellé mindig meg tudtak jelentetni valamilyen könyvet, vagy kisebb kötetet is. Így kerülhetett most bemutatásra Merő Béla visszaemlékezése.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK