2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megjelent a Pannon Tükör idei első száma

2021. március 02. kedd, 20:44
Szerző: -pet-
Huszonhatodik évfolyamába lépett a Pannon Tükör. A kulturális folyóiratnak a napokban jelent meg idei első száma. A bemutatót ezúttal is a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendezték meg, ám a járvány miatt a közönség csak online követhette az eseményeket.

Nem mondanak le a nyomtatott formátumról

Dr. Gyimesi Endre, a lapot kiadó Pannon Írók Társasága elnöke bevezetésképpen elmondta: a periodika több mint negyed százada hű tükre gondolatainknak, vívódásainknak, de néha tévedéseinknek is. Bemutatva közben a régió kulturális értékeit, legyen szó szépirodalomról, történettudományról, filmről, zenéről, képzőművészetről vagy színházról.

Nagygéci Kovács József, Bubits Tünde és Bene Zoltán a lapszám- és kötetbemutatón (Forrás: Facebook/Pannon Tükör)

Figyelnek a környező országok, főleg a magyarlakta vidékek kulturális törekvéseire is. Muravidékkel és Lendvával pedig különösen jó a kapcsolat. Bár a pandémia miatt felértékelődött a folyóirat online verziója, úgy érzik nem szabad lemondani a kézbe vehető, papír alapú formátumról sem. Nagy öröm, hogy a helyzet ellenére nyomtatásban is megjelenhet a lap – fogalmazott. A mostani számot 29 szerző jegyzi; úgy alakult, hogy többségében hölgyek írtak a lapba. De a szokásoknak megfelelően szinte minden korosztály képviselteti magát.

A Pannon Tükör érettségi tétel is, hiszen a végzős középiskolások a regionális kultúra részeként tanulnak a térség folyóiratairól – mondta Bubits Tünde főszerkesztő, bemutatva a legfrissebb számot. Elhangzott: a lapot a MŰSZAK, vagyis a cserszegtomaji alkotótábor képzőművészeinek képei illusztrálják. A Művészek Szabad Alkotóközösségének elmúlt tíz évét Cséby Géza eleveníti fel tanulmányában. 

A folyóirat a tavalyi év lezárásával indít; az Egymondatok sorozatba ugyanis a november és a december került, Vass Norbert és Kemény István jóvoltából. A szépirodalmi rovatot pedig Tóth Krisztina Holdrakéta című verse nyitja. A lap további oldalain többek között könyv- és filmkritikákat, helytörténeti tanulmányokat, interjút is olvashatnak az érdeklődők, de a göcseji „kultúrtáj” is szóba kerül.

A rendezvényen a magyar széppróza napját is ünnepelték, ebből az alkalomból mutatták be a folyóirat egyik rovatvezetőjének, Bene Zoltánnak legújabb kötetét. Az Isten ítélet című könyvről Nagygéci Kovács József főszerkesztőhelyettes és Bubits Tünde beszélgetett a szerzővel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK