2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szavalógála Keresztury Dezső emlékére

2023. április 24. hétfő, 20:42
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Az energiaválság miatti intézménybezárások következtében idén nem a magyar kultúra napjához igazodva szervezte meg a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár a hagyományos Keresztury Szavalógálát, hanem az író, kötő, akadémikus halálának évfordulójához közeledve rendezték meg az eseményt.

Diákok és felnőttek is felolvastak

Keresztury Dezső, Zalaegerszeg szülötte, 1996. április 30-án hunyt el Budapesten, 91 esztendős korában. A hétfői szavalógálával erre a szomorú évfordulóra is megemlékeztek. A rendezvényt Tóth Renáta könyvtárigazgató nyitotta meg, felelevenítve a tudós, irodalmár munkásságát, szellemi örökségét.

A gála résztvevőinek egy csoportja

A szavalógálára – melyre diákokat és felnőtteket is vártak – nemcsak a költő műveiből, hanem édesapja, Keresztury József volt polgármester tárcáiból, novelláiból is válogathattak a résztvevők. Az idei eseményre az Ady- és a Mindszenty-iskolából, valamint a Zrínyi Miklós Gimnáziumból érkeztek tanulók, de az irodalmi délutánon Bubits Tünde, a Pannon Tükör főszerkesztője, Szemes Béla, a Keresztury Emlékbizottság titkára, Iványi Ildikó a Zalaegerszegi Lokálpatrióta Klub vezetője, Nitsch Erzsébet a JAVTK főkönyvtárosa és Kiss Gábor a DFMVK főkönyvtárosa is felolvasott egy-egy művet. A műsort a Zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Zeneművészeti Iskola növendékeinek (Frend Anna Mirjam, Sulyok Dorka, Salamon Zóra) fuvolajátéka színesítette.

A szavalógálán dr. Gyimesi Endre, a Keresztury Emlékbizottság elnöke mondott zárszót.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK