2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szembenézések Schäffer Erzsébettel

2021. október 12. kedd, 20:25
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az Országos Könyvtári Napok keretében Schäffer Erzsébet Pulitzer-díjas újságíró (Nők Lapja), író volt az Apáczai-tagkönyvtár vendége. Az író-olvasó találkozón szeretetteljes szembe nézések közepette, visszaemlékezések, mókás vagy fájdalmas történetek hangzottak el egy nem hétköznapi életből, hol mosolyt, hol könnyeket csalva elő.

Író-olvasó találkozó az Apáczaiban

Ritkaság manapság a telt házas rendezvény, de a több mint egy tucat regény szerzőjeként jegyzett Schäffer Erzsébet közönségtalálkozója az volt. S bár gondolom terv volt az írásairól is beszélgetni, de olyan élvezetesen előadott, színes, mozgalmas élettörténetet hallhattunk, hogy senki sem távozott hiányérzettel. Viszont kedvet kaptunk, hogy ezt a stílust a továbbiakban az írásaiban élvezzük.

Jó géneket hozott mindehhez, hiszen ahogy elhangzott, édesanyja alapos megfigyelő és részletes leírásokat adó volt egy-egy életesemény kapcsán, az édesapja pedig fantáziával megáldott. Mindehhez jött egy mesés gyerekkor és egy felnőtt kori igény, hogy ne hagyja elveszni a családi történeteket, mert azokat tovább kell adni. Egyébként a szerző mindenkit erre bíztat, vallja, minden családban vannak érdekes, izgalmas sztorik. Munkásságában is fellelhető ez az egykor volt régi világ iránti elköteleződés, melynek hangulatát már a könyvek borítói is erősen sejtetnek. Az írónő számos díjat érdemelt ki, akár a szakma, akár az olvasók részéről. Legutóbb, 2018-ban a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje elismerésben részesült. 

A szülők egymásra találása, a nagymamák egyéni stílusa, az Ercsiben töltött gyermekévek, a társtalálás, családalapítás mellett, az írónő mesélt a jelenről, az általa szabadságot nyújtó öregkorként jellemzett időszak szépségeiről, nehézségeiről, szép és fájdalmas kalandokról. Csak úgy, mint a pályája kialakulásához vezető lépcsőfokokról, fordulópontokról, ösztönző, tapasztalásokat nyújtó helyzetekről, emberekről. A középiskola után gyárba ment dolgozni és bevallása szerint „más akartam lenni”. Ez addig-addig ment, míg végül is egyik vagány tettét írásba is adta és ekkor derült ki, van hozzá tehetsége. De az írás később nemcsak hívatásként kísérte, hanem sok éves házasság alatt a férjével is időnként párnára tett levelekkel fejezték ki a lényeges mondanivalót. 

Aki nemcsak olvasni szeretné Schäffer Erzsébet írásait, hanem hallgatni is, az választhat hangoskönyvei közül, melyet maga ad elő. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK