2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Újdonságok a Pannon Tükörnél

2022. március 02. szerda, 19:57
Szerző: -pet-; Fotó:-pP-
Új lapszámmal, friss kötetekkel és megváltozott online felülettel indította az új évet a Pannon Tükör. A kulturális folyóirat legújabb lapszámát – a többi említett kiadvánnyal együtt – a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban mutatták be.

 Lapszám-, honlap- és kötetbemutató

A lapot kiadó Pannon Írók Társaságának elnöke, dr. Gyimesi Endre bevezetésképpen elmondta: Művészet nélkül lehet élni, de nem érdemes. Ez a közismert idézet immár 1995 óta hitvallása a Pannon Tükörnek. Az irdalom, a zene és a képzőművészet közelebb áll egymáshoz, mint gondolnánk, hiszen az emberi lélek sokszínűségét mutatják be. A periodika mostani lapszámába negyvenhat szerző publikált; a 18 évestől a 80 esztendősig. Utóbbi is jelzi, hogy a lap változatos témákat és nézőpontokat közvetít az olvasók felé – fogalmazott.

Az új lapszámot Bubits Tünde főszerkesztő mutatta be, kiemelve: az irodalomnak mindig reflektálnia kell valamilyen módon világban zajló eseményekre. Bár az újság szerkesztésekor még nem tudhatták, hogy a szomszédban háború lesz, mégis két nagyon aktuális, ukrajnai vonatkozású szöveg szerepel a lapban. Hozzátette: a szerkesztőség a béke pártján áll.

Dr. Gyimesi Endre, Lackner László, Bubits Tünde és Nagygéci Kovács József

Ami a tartalom további részét illeti: Lenti és vidéke tizenegy szerzője külön rovatban jelentkezik, a tanulmány/kritika blokkban többek között Morandini Tamás egykori építész munkásságával ismerkedhetünk meg. A helytörténet rovat pedig a 2. világháború utolsó hónapjaiba kalauzolja az érdeklődőket, „A Zala megyei harcok döntő ütközete Novánál (1945. március 31 – április 2.)” című írással. Ezenkívül a 80 esztendős Dús László képzőművész pályáról és zalaegerszegi tárlatáról olvashatunk, de folytatódik az Egymondatok, és a Göcseji bestiárium sorozat is. A tavalyi Egymondatokat pedig külön kötetbe szerkesztve is kézbe vehetik az érdeklődők. 

Megújult a Pannon Tükör online változata. Az átalakított honlapról Nagygéci Kovács József, online főszerkesztő szólt. Mint mondta, az a cél, hogy a művészetet közelebb vigyék az olvasókhoz, ezért napi használatra szánják az oldalt. Ezt szolgálja többek között, hogy Zala megyei kulturális ajánlóval bővítették a felületet és a folyóiart Youtube-csatornája is elérhető egy kattintással. 

A rendezvényen mutatták be Lackner László legújabb kötetét, az „Elátkozott Seuso-kincsek” című krimit. A szerzőnek az utóbbi évtizedekben számos publikációja jelent meg szépirodalmi kiadványokban, de önálló novellásköteteket és drámákat is írt. Mostani könyve a rejtélyes Seuso-kincsek felfedezésének időszakába repíti az olvasót. Az alapötletet a római kori ezüst kincsek megtalálásának története ihlette, ám egy fikciós sztoriról van szó.

A szerző – akivel Arany Horváth Zsuzsa újságíró beszélgetett a kötetbemutatón – elárulta, hogy már gyermekkora óta vonzódik a krimikhez és a feltárásra, megfejtésre váró esetekhez. Több bűncselekmény, rejtélyes gyilkosság is megihlette már, így nemcsoda, hogy a Seuso-kincsek históriája is írásra késztette. A kötetet a zalaegerszegi Seuso-kiállításról készült fotók illusztrálják.
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK