2024.06.16., vasárnap - JusztinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalaegerszegi könyvtárosok hangoskönyve és blogja

2020. május 11. hétfő, 17:39
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
„Kérem a gyerekeket, ne haragudjanak, amiért ezt a könyvet egy fölnöttnek ajánlom”. Így indul Saint-Exupéry: A kis herceg című meséje. A zalaegerszegi könyvtárosok home office elkészített hangoskönyvét pedig korosztálytól függetlenül azzoknak az olvasóknak ajánlják, akik levelekben jelezték mennyire hiányzik számukra a könyvtárak és a könyvtárosok világa.

- Gyerekkoromban rongyosra hallgatott audio hangoskönyv kis herceg és unokaöcsém rajongása a neki küldött felolvasásáért adta az ötletet, hogy megszólítsam a kollégákat egy közös kis herceg hangoskönyv létrehozásáért – idézte fel Kocsis Tamás, az Apáczai Tagkönyvtár munkatársa. Ő tehát az ötletgazda, és a videó anyag összeállítója, szerkesztője, akihez 18 kollégája csatlakozott. Így egy hónap munkálkodás után, május 4-én ország-világ elé került az interneten keresztül a közös irodalmi élmény nyújtás.

-Ki a célközönség?

- Elnézést kérünk mi is, hogy elsősorban nem a gyerekek a célközönség, hanem az olvasók. Sokan írtak nekünk, hogy hiányzunk. Gondoltuk, ha már személyesen nem találkozunk, legalább a hangunkat hallják. 92 éves nagymamám, aki szintén könyvtáros volt, mondta, hogy az ő idejében ezt a könyvet nem is gyerekirodalomként tartották számon, csak később lett az. És bár nem hivatalos ajánlás, de a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesületének is szívesen ajánljuk a felolvasásunkat.

Kocsis Tamás

- Hanganyag, képek, jó arányban megjelenő animációk. Hangulatos és ötletes együtt. Csak annyi a képanyag, ami még nem megy a fantázia rovására, viszont a figyelmet fenntartja. Könnyen ment?

- A hanganyag gyorsabban meglett, mint a képek. Néhányan azonnal jelentkeztek a felolvasásra, másokat kicsit unszolni kellett. De az az egészben a legszebb, hogy nem munkaköri feladat volt, hanem önkéntesség, melyben a családtagok, mint fotósok vagy közreműködők is részt vettek. Persze az otthoni felvételek szépsége a bepittyenő sms, vagy a „kész az ebéd!”, ami miatt újra kellett venni. Sokan nem szeretik a saját hangjukat hallani, ezért kellett győzködni, leginkább azt, akinek aztán az egyik legszebb felolvasása van. Nekem is jól kijön a tájszólásom – mondja mosolyogva a vajdasági származású fiatalember, aki andragógus-művelődésszervező végzettségét nem hazudtolja meg ezen munkával sem. – A részletek összevágása, szerkesztése aztán valóban nagy munka volt, többször is neki kellett futni. 

- A könyv rajzait fel lehetett használni?

- Kiss Gábor igazgató úrral, aki az egyik fejezet felolvasója, utánajártunk és 2015-ben jártak le a jogdíjas dolgok. Egyébként a képeket a szerző készítette, nem régen kerültek elő Svájcban az eredeti példányok.

- Lesz-e folytatás?

- Nekem nagyon megtetszett ez a munka és úgy érzem a kollégáimnak is. Az is jó volt, hogy egy új oldalunkról ismertük meg egymást, illetve, akik nincsenek napi kapcsolatban, most közelebb kerültek egymáshoz. Mindenképpen szeretnék más hasonló dolgot, de még utána kell járni, hogy mit és hogyan lehet. 

A siker és fogadtatás a jövő zenéje, de az már biztos, hogy 48 óra alatt közel 400 megtekintője volt a videónak. Mert „Itt a sivatagban olyan egyedül van az ember. (és) Nincs kevésbé egyedül az emberek közt sem”.

(https://www.youtube.com/watch?v=xzjAQVFEkk8https://www.youtube.com/watch?v=xzjAQVFEkk8)

Egyéb újdonságról is tájékoztatta lapunkat Tóth Renáta, a megyei könyvtár igazgatóhelyettese:

- A már meglévő website, Facebook, Instagram platformunk mellé megszületett március első hetében könyvtárunk kreatív internetes naplója, a Deák blog /https://deak.blog.hu/. Három fős csapat (Bálint István Ábrahám, Herbai Anikó, Szűcs Katalin) végzik az oldal szerkesztését, frissítését. Alapvető célja, hogy a könyvtárunkba megérkező könyvekről, aktuális folyóirat tartalmakról, DVD-kről készülő ajánlókat közzé tegyük. Emellett szeretnénk felhívni a figyelmet a város irodalmi és kulturális programjaira, valamint zalai szerzők megjelent műveire, művészeink új alkotásaira, fiatal tehetségek szárnypróbálgatásaira. Ezekhez a tartalmakhoz további linkeket, hivatkozásokat kapcsolhatunk az országos irodalmi és kulturális kínálatból. Aki szereti a változatos hírtartalmakat, az most a blogon csemegézhet. Tavaszi könyvajánló, játék, a krimi műfajt kedvelőknek kvízjáték, könyvbingó is elérhető. Ahogy az újdonság „A kis herceg” hangoskönyv is. Emellett helyi hírek, a Göcseji Falumúzeum családfakutatás kezdeményezése is olvashatók. Valamint a pedagógusok érdeklődésére is számot tartó múzeumpedagógiai online gyűjteményt. A felnőtteknek szóló ajánlóink mellet a gyermekirodalom friss híreiből is találhatnak bejegyzéseket olvasóink.
     
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK