2021.01.19., kedd - Sára, MárióZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A vidéki élet szépségei-diákszemmel

2016. november 07. hétfő, 13:22
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A helyi értékek felismertetését, ápolását is célul tűzte a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a megyei kistérségi könyvtári szolgálaton keresztül. S most a diákokat szólították meg ez ügyben, fogalmazott Kiss Gábor könyvtárigazgató a „Települési értékek diákszemmel” fotópályázat megnyitója kapcsán.

 A fenti pályázat esetében 15 év volt a jelentkezők felső korhatára. S a térség 20 településéről 56 diák ragadott fényképezőgépet, hogy fotó vagy montázs formájában adja vissza, amit a környezetében értékesnek, szépnek lát. Egyéb témamegkötés nem volt, így változatos módon az épített és természeti környezet, növények, állatok, s maga az ember, sőt a közösség, mint érték is visszatükröződik a 150 képen.

- A gyerekek ismerjék meg szülőföldjüket, mert a hazaszeretet itt kezdődik – hangsúlyozta Kiss Gábor, hozzátéve, hogy ügyesen, olykor meghatóan oldották meg a feladatot a diákok és változatos témákkal álltak elő, sokszor az apróságokban is meglátva a szépet.
 A megnyitón köszöntötte a jelenlévőket Sebestyénné Horváth Margit, a települési könyvtári szolgálat vezetője, akinek oroszlán része volt a pályázat létrejöttében, lebonyolításában. A kiállítást Kardos Ferenc, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese nyitotta meg. Értékelte a beérkezett alkotásokat, melyeket Káli Csaba történész-levéltárossal és Gedeon Tamás pedagógus-fotóssal közösen bíráltak el.

- Tanulságos végignézni a képeket, látható mennyi érték van falun. Nem tudományos szemmel, hanem amit a gyerekek annak látnak. Érték, ami emlékeztet valamilyen régi dologra, amit meg kell menteni. Nemcsak magatoknak fotóztatok, mert múlandó dolgokat mutattok fel. Megjelent a képeken a szép mellett a kevésbé szép, de fontos téma, a táj, az élőlények, s maga az ember, a nagymama a rózsák között. A montázsokat alkotó felvételek között is vannak olyanok, melyek önállóan is megállnák a helyük. S érték maga az idő egy gyönyörű pillanata, amit a fotózással töltöttetek – mondta többek között Kardos Ferenc.

A helyezettek mellett különdíjakat is átadtak, de minden pályázó ajándékban részesült. A legtöbb munka Nagykutasról érkezett. Egy pályázó maximum három alkotással indulhatott, s voltak akik ezt ki is használták. Így a montázs kategória győztes Csóbor Mátyás, aki Böde szépségeit tárta a közönség elé. Őt követte a zsűri rangsorában Varga Boglárka (Nemesapáti) és Csizmazia Veronika (Zalabér). Fotó kategóriában Deák Patrik (Nemesapáti) érte el az első helyet, megosztott második helyezett lett Szeidli Katinka (Zalabér) és Varga Dominik (Milejszeg). Megosztott harmadik helyezett lett Varga Kira (Nemesapáti) és Bödör Bence (Nagykutas). Különdíjban részesült Varga Szabolcs (Boncodfölde) és Boronyák Gergő (Nagykutas).

A díjátadáson közreműködött Konczér Katalin, a Zala Megyei Értéktár Bizottság elnöke. A megnyitón ajándék műsorral az Aranykapu együttes szolgált.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK