2023.09.28., csütörtök - VencelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Díjeső az évadzárón

2023. június 02. péntek, 21:26
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Hat nagyszínpadi mű, 164 előadás, 47 481 néző, 6634 bérletes. Évadot zárt a Hevesi Sándor Színház társulata. A fenti adatokat dr. Besenczi Árpád igazgató tárta a nyilvánosság elé a pénteki társulati ülésen.

Társulati ülés és évértékelés a színházban

Az eseményen jelen volt Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő is. A polgármester köszöntőjében kiemelte: míg az energiaválság miatt sok város színháza bezárt néhány hónapra, addig a zalaegerszegi teátrum az őszi-téli időszakban is várta a közönséget. Szerinte ez jó döntés volt, hiszen a színháznak működnie kell, mert fontos szerepe, sőt küldetése van a város kulturális életben. 

Besenczi Árpád értékelte az évadot

Besenczi Árpád hozzátette: annak ellenére, hogy előbb zárták az évadot sikerült lejátszaniuk mind a hat nagyszínpadi előadást. Tudja azt is, hogy 2024 év végéig a központi költségvetés nem változik, így örülnek annak, hogy legalább nem vontak el pénzt a színháztól, és ha szűkösen is, de tudnak működni, új darabokat műsorra tűzni.

A 2022/23-as évadot sikeresnek ítélte az igazgató, a Tanú, a Herkules, a Vágy villamosa, a Noszty fiú esete, a Kőműves Kelemen, a Tanulmány a nőkről és a Volt egy seregünk című előadás egytől egyig sok érdeklődőt vonzott. Bár a bérletesek száma még korántsem éri el a Covid előtti 12 ezret, így ezen van még mit javítani. Örülnek, hogy a Herkules és a Para bekerült a Lázár Ervin Programba, sok gyereknek ugyanis csak e támogatáson keresztül van lehetősége színházba járni. Ez a két darab ősztől megyei „turnéra” indul.

A két Nívódíjas: Mihály Péter és Kováts Dóra

A 2023/24-es évad szeptember 4-én kezdődik, mégpedig az Indul a bakterház próbájával. Jövőre szintén hat nagyszínpadi produkció kerül színre, az első premier szeptember 29-én lesz. A társulat októberben egy gálával ünnepli meg a színház felavatásának 40. évfordulóját.

Az évadzáró társulati ülést „díjeső” zárta, hiszen a hagyományokhoz híven átadták a közönségdíjakat és a szakmai elismeréseket. Újdonságként a Zalai Hírlapot kiadó Mediaworks vállalat is díjat alapított: „az évad legjobb zalai színésze” az olvasók szavazatai alapján Ticz András lett, akinek Arany Horváth Zsuzsa újságíró adta át az elismerést. Vigh László országgyűlési képviselő ezúttal Mihály Pétert díjazta a Vágy villamosában nyújtott alakításáért. A Színházbarát Kör kitüntetettje Mihály Péter lett, akinek Iványi Ildikó nyújtotta át az elismerést. A Siklósi család által alapított Közönségdíjat szintén Ticz András nyerte.

Kiss Gábor díszletfestő (jobbról) kapta a vizualitásért járó elismerést

A Buday Mihály festőművész által létrehozott, vizualitásért járó díjat Kiss Gábor díszletfestő kapta. A színház Terminátor és Csodabogár díját Kovács Martin vehette át. A műszaknak járó „Aranydeszka” kitüntető címmel Boronyákné Tamás Évát jutalmazták. A Forgács-gyűrű a társulat szavazatai alapján Horváth Zsolt hangosítóhoz vándorolt. A Máriáss-díjas Pap Lujza színművész lett, a Nívódíjat pedig megosztva Kováts Dóra és Mihály Péter kapta. A Pro Theatro-díjjal Oláh János színpadi felügyelőt jutalmazták. 

Díjesővel zárult az idei évad

Nyugállományba vonulása alkalmából emlékplakettet vehetett át Oláhné Pénzes Éva, valamint Mester Edit színművész, aki 36 év után búcsúzik a világot jelentő deszkáktól. Szintén búcsúzik a társulattól (és a szakmától) Urházy Gábor László, aki az élet egy egészen más területén próbálja ki magát a jövőben.

A társulati ülés után a Ballépés jobbra című vígjáték házi főpróbájára is sor került, amit a jövő évadban láthat a közönség.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK