2020.09.28., hétfő - VencelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Díszlet és jelmez összhatása

2019. június 03. hétfő, 19:44
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Öltöztetésről, jelmezekről, díszletekről és legendás színdarabokról is szó volt a Színházbarátok Köre legutóbbi rendezvényén, melynek vendégei Szőke Julianna jelmeztervező, a jelmeztár vezetője és Mészáros Tibor díszlettervező, a műhelyház vezetője voltak.

A Hevesi Sándor Színház társulatának tagjaival Iványi Ildikó beszélgetett. Mint megtudtuk: Szőke Julianna már a kezdetektől, vagyis 1982-től erősíti a színházi csapatot. Öltöztetőként került a frissen alakult társulathoz, így részt vehetett a Ruszt József által rendezett Az ember tragédiája produkcióban is.

Kulisszatitkokról a Színházbarátok klubban

Mint mesélte, sokáig a színésznőket öltöztette. Nem konkrétan egyet, hanem mindazokat, akik egy-egy előadásban szerepeltek. Ennek része volt az úgynevezett gyorsöltözés is, vagyis amikor a színészeket két jelenet között, a takarásban kellett átöltöztetni. Úgy érzi, hogy sokat köszönhet Laczó Henriette jelmeztervezőnek; ő biztatta a tervezésre, miután öltöztetőből jelmeztervező asszisztens lett. Először mesejátékokhoz, majd felnőtt előadásokhoz is készített jelmezeket.

A színház munkatársaival Iványi Ildikó beszélgetett

A beszélgetés során szóba került bolhapiacra járás, mosás és „koszolás” is, vagyis amikor egy-egy darab kedvéért direkt „régiesítenek”, sárgítanak ruhadarabokat. A színház jelmeztárában egyébként hatezernél is több ruhadarab van, és a szám évről évre nő. Talán sokaknak úgy tűnik, hogy nagy a jelmeztárban a rendetlenség, de ahogy Julika fogalmazott: a kupit ő csinálja, így mindig meg is találja, ami éppen kell.

Mészáros Tibor 1984-ben került a színházhoz. A Deák-iskola faipari szakán érettségizett, és éppen ekkoriban költözött oda a színház díszletgyártó műhelye. Már szakközépiskolásként kacsintgatott felé, később aztán itt lett díszletfestő. Mint meséli, a díszlettervezésről akkoriban nem sokat tudtak, Ruszt József taníttatta a csapatot, majd Bischof Sándor áldozatos munkája révén vált egyre profibbá és országszerte ismertté a zalaegerszegi műhelyház. 

Az elmúlt közel harminc évben ötszáz különféle színházi díszlet készült itt. Kevesen tudják, hogy nemcsak a Hevesi Sándor Színháznak dolgoznak, hanem az ország más teátrumainak is. De készült itt már filmekhez is díszlet: például az amerikai-magyar koprodukcióban készült Josephine Baker élete című zenés filmhez Ennek bevételéből épült aztán meg a színház klubjának jellegzetes – és ma is használatos – berendezése. Sőt, egyik évben a Velencei Biennálé magyar pavilonját is ők rendezték be.

Szőke Julianna és Mészáros Tibor már az Oscar című előadásra készülnek

A jelmez- és a díszlettervezők között nagyon szoros a munkakapcsolat. Egy-egy darab szövegkönyvét ők olvassák el először, aztán konzultálnak a rendezővel a képi világról. Nem mindegy, hogy valaki korhű ábrázolást szeretne, vagy modernebb felfogásban képzeli el a „dizájnt”; legyen szó jelmezről, vagy díszletről. És persze az is lényeges (sőt!), hogy az egészre mekkora forrás áll rendelkezésre. Régebben ez még úgy működött, hogy elkészültek a jelmez- és díszlettervek, ami alapján összeállt a költségvetés. Ma ez pont fordítva van.

Az előadáshoz készült rajzokat, skicceket, terveket aztán bemutatják a rendezőnek, amit tervelfogadás követ. Utána jöhet a gyártás. Bár a rendezőknek mindig van egy-egy konkrét elképzelése, a díszlet- és a jelmeztervező a munka során alapvetően szabad kezet kap. De, folyamatosan konzultálnak egymással és a rendezővel: a tér és a jelmezek összhatása, színvilága ugyanis nagyon fontos. Ha kell, a színészt és a teret el kell választani egymástól, persze lehet olyan eset is, hogy épp bele kell olvadnia a háttérbe. A jelmeztár vezető hozzátette: a vendég rendezők sokszor hoznak magukkal jelmeztervezőt, ilyenkor az asszisztensi feladatokat látják el helyben.

Szőke Julianna és Mészáros Tibor már a jövő évadon dolgoznak. Június elejére az Oscar című vígjáték terveivel kell elkészülniük. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK