2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ecsedi Erzsébet kapta a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját

2023. április 24. hétfő, 10:04
Szerző: ZalaMédia
Idén Ecsedi Erzsébet színművész kapta a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját. A szakmai társaság évente egyszer, titkos szavazással életmű-kritikusdíjat adományozhat olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, lezárt pályával vagy pályaszakasszal rendelkező 65 év feletti művésznek (színész, rendező, tervező, dramaturg), aki dokumentálhatóan sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, és közvetve vagy közvetlenül hozzájárult, illetve hozzájárul a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához.

Kis karakterszerepekből építette fel színészi önmagát

2023-ban a Színházi Kritikusok Céhe életműdíjasa a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművésze, Ecsedi Erzsébet lett. A hivatalos díjátadóra – a Színikritikusok díja további kategóriáival együtt - 2023. szeptember 17-én a Katona József Színházban kerül majd sor.

Ünnepi pillanat, miután Ecsedi Erzsébet értesült a díjazásról (Fotó: Kritikuscéh.hu)

Ecsedi Erzsébet Cegléden született, 1954-ben, de Tiszadorogmán nőtt fel. Először amatőr csoportokban kezdett a színjátszással foglalkozni. A 25. Színház stúdiójában végzett. 1975-től játszik a Várszínházban, a Népszínházban, a Stúdió K-ban. 1983 és 1986 között a Kecskeméti Katona József Színház, 1986-tól 1991-ig a szolnoki Szigligeti Színház tagja. 1991 és 1995 között, majd 1999-től a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja, 2022 óta a társulat örökös tagja. Rendszeresen dolgozik a celldömölki Soltis Lajos Színházban, illetve a Griff Bábszínházban. Tanít és rendez is, a fiatalokkal való munka és kapcsolattartás mindig fontos volt számára. Rendszeresen dolgozik együtt lányával, Ecsedi Berta Csenge bábművész, rendezővel is.
Kétszeres Máriáss- és háromszoros közönségdíjas. Megkapta a színház nívódíját, a Színházbarát kör díját és a Forgács-gyűrűt. 2013-ban pedig a Pécsi Országos Színházi Találkozón a színészzsűri a legjobb színésznő díjával ismerte el, és ugyanebben az évben vehette át az Aase-díjat.

Ecsedi Erzsébet 2019-ben adott interjút lapunknak (Fotó: ZalaMédia archív/Bánfi Kati)

Apró mozaikokból, kis karakterszerepekből építette fel színészi önmagát, melynek az egyszerű, manírok nélküli, természetes színpadi létezés a lényege. Fiatalkorától kezdve a nála idősebb szerepek találták meg. 38 évesen Mamókát játszott A padlásban, aztán jöttek sorban a dajkaszerepek, özvegyek, Málcsi nénik, Morton mamák, nagymamák és nevelőnők. Úgy tudja megmutatni a karakter lényegét, hogy a jéghegy csúcsa alatt ott érezni egy teljes emberi életutat - írja róla a díj kapcsán Turbuly Lilla kritikus, a Kritikuscéh.hu internetes oldalon. Egyik legemlékezetesebb alakítása az alig harminc férőhelyes egerszegi Lakásszínházhoz kötődik: itt játszották el Farkas Ignáccal a Prahot, Sztarenki Pál rendezésében. Innen már csak egy lépés volt a monodrámák világ (például a Shirley Valentine).

A Színházi Kritikusok Céhe Ecsedi Erzsébet életműdíjával egy csillogástól mentes, a vidéki színészlét buktatóin felülemelkedő, mindig önazonos, mindig minőséget nyújtó színészi pályát ismer el - olvasható a kritikusok céhe oldalán.

(Korábbi cikkeink Ecsedi Erzsébetről alább, a kapcsolódó anyagoknál olvashatók.)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK