2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

"Egészségügyis" színjátszók kórházban

2020. január 26. vasárnap, 18:31
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Három évvel ezelőtt alakultak a kórház javára rendezett jótékonysági gálán való fellépéshez. Három premiert tudnak magukénak, sőt zalakarosi szakmai konferenciára is meghívták őket. Most is ezen februári vendégfellépésre készülnek, felelevenítve a novemberben bemutatott darabot. A csoport lelke, vezetője dr. Kecskés Gábor orvosigazgató, a szakmai felkészítő, rendező pedig Tompa Gábor. Velük beszélgettünk.

- Nemcsak kérni akartunk adományt, hanem cserébe adni is valamit az embereknek, amitől jól érzik magukat. A főigazgató asszonytól, dr. Halász Gabriellától származott az ötlet, hogy legyen jótékonysági gálaest. Én magam is színházkedvelő vagyok, Tompa Gábor pedig régi kedves barátom, így adódott az ötlet, hogy felkérjük, segítsen - kezdte dr. Kecskés Gábor. Egyből nehéz helyzetbe is hoztuk, miután mi határoztuk meg a darabot, Molnár Ferenc egyik egyfelvonásosát. A „tudatlanok, ide nekem az egész világot” hozzáállásával, de lelkesen. Végül is vidámabb lett a hangvétele, mint terveztük és óriási volt a sikere is - idézte fel az orvosigazgató. – A második és harmadik évben kabarétréfát adtunk elő. Szembesülnünk kellett a régi igazsággal, a könnyű műfaj, nagyon nehéz. De egy érdekes világ tárult ki, szellemi utazáson vehettünk részt. Együtt tanultunk a színházról, a világról a próbák során. 

 A művészet és jótékonyság jegyében

Tompa Gábor és dr. Kecskés Gábor

- Mint mindig, itt is a résztvevőkhöz kellett igazítani a szerepeket. Komolyan vették a feladatot, miközben többeknek ott volt a zsebében a telefon, mert bármelyik percben szükség lehetett volna rájuk, amikor nemhogy menni kell, hanem rohanni. Sőt, még a gálaest alatt is volt, aki behívós ügyeletes volt. De kiléptek az orvos hivatáskörből, maguk is színésszé váltak, megszűntek a munkahelyi pozíciók (igazgató, orvos, ápoló, irodai dolgozó, műszaki szakember) nem az számított, hogy ki játszik, hanem, hogy mit. A Békés megegyezés című, a 2019-es gálaműsorban bemutatott kabaréjelentben együtt játszott Bankó Mariann az I.belgyógyászat főnővére, dr. Schmidt Béla az ortopédia osztályvezető főorvosa és dr. Kecskés Gábor orvos igazgató. Természetesen másképpen kell rendezni, ahol nem napi rutin a színjátszás. Ahol éppen a hivatás miatt már a próbák megszervezése sem egyszerű. De ez a nem pejoratív értelemben vett amatőr világ egyben nagyon érdekes is a rendezőnek. Izgalmas ez a heterogén társulat, ahol megszűnt a munkahelyi hierarchia, csapattá váltak, igazi művészeti egyesületté és közben erős barátságok alakultak. Maga az eredeti cél, a jótékonykodás is erős húzóerő volt az egész intézményen belül. Mindenki úgy segített, ahogy tudott – tette hozzá Tompa Gábor

- Úgy hírlik nincs is az országban több ilyen csapat, meg a siker is megvolt. Ha már befektettek ennyi energiát nem gondolkodnak több fellépésen?

- Mi ezeket a fellépéseket sikernek, csapatépítésnek és jó mókának könyveljük el. Nem zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy a jövőben esetleg más rendezvényeken is megmutassuk magunkat. A program megtervezése során azonban figyelembe kell venni, hogy színpadra lépni nem mindenkinek egyszerű. Kórházban, egészségügyben dolgozókról beszélünk, akiknek nagyon szoros és gyakran zaklatott a napi időbeosztásuk. Sem az időbe, sem az energiába ennél sokkal több nem fér bele. Mindezt tiszteletben kell tartani – mondta Kecskés Gábor.

- A szerepelőknek ki kellet lépni a komfortzónából a jó cél érdekében. Le kellett győzni a lámpalázat. De ez akár olyan magabiztosságot is adhat, ami az előadásokon túl is felhasználható. Mikor és hogyan érdemes megszólalni, milyen módokon lehet figyelmet felkelteni és fenntartani. Ezek technikák. Ha mertem 400 ember előtt, akkor merem, 20 vagy 10 vagy kettő vagy egy előtt is. Paradigma váltás volt, amikor a színház is az ügy mellé állt, befogadta a jótékonysági rendezvényt, és maximális támogatást nyújtott. Érdekes dolog utána a szereplőkkel és a családtagjaikkal találkozni egy-egy színházi előadáson. Mert a jó kapcsolat ily módon is visszaköszön. Szerencsére tőlem nem várják el, hogy műtéteket látogassak – teszi hozzá tréfásan Tompa Gágor.

- Az mindenképpen kiderült, hogy milyen sokféle érdeklődésű és sokoldalú emberek dolgoznak a kórházban. Milyen sok téren tehetségesek a kollégák a gyógyító munkán kívül. És hogy mennyire odaállnak a jó ügy mellé. Ez a munkakapcsolatok szintjét is emeli – mondta az orvosigazgató. 

A következő „egészségügyis” színdarabra tehát újabb évet kell várni. Illetve februárban a megyei kórház képviseletében a Vasárnapi ebéd című darabot Zalakaroson mutatja be dr. Halász Gabriella és dr. Kecskés Gábor.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK