2024.03.04., hétfő - KázmérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fesztiválok az Őrségben

2020. július 19. vasárnap, 13:17
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K., Hétrétország
Augusztus 15-23. között Hétrétország, a szerek és porták Köztiválja várja az érdeklődőket több őrségi helyszínen. Minderről a térségi összefogás jegyében Zalaegerszegen tartottak sajtótájékoztatót a fesztiváligazgatók.

A június-júliusra tervezett bő programok helyett, az idei extrém lehetőséghez igazodva egy sűrített esszenciát kínálnak a szervezők, összevonva a nyaranta hagyományos őrségi fesztivál kínálatot. Így a Hétrétország az eredeti dátumhoz tartva magát kezd, de felajánlott egy-egy napot azon partner-fesztiváloknak, akik az idén nem tudták megtartani saját rendezvényeiket. Így állt össze a Köztivál Piknik értékes kínálata.

Szellemi impulzus a világ sorsáért 

A sajtótájékoztató résztvevői a Göcseji Falumúzeumban

A program augusztus 15-én indul Viszákon, a pajta színházban koncertekkel, kiállítással és a kapcsolódó Tündérkert konferenciával. Ugyanezen estén Őriszentpéteren várják a festészet, fotográfia szerelmeseit kiállítással, valamint koncerttel és kertmozival a kikapcsolódni vágyókat.

16-án Magyarföldön, a Fatemplom Fesztivál ökumenikus istentisztelettel indít, melyben, a liturgiában előadóművészek is közreműködnek. Helyszíne pedig a névadó templom melletti szabadtér. A nap folyamán többek között a Magyar Honvédség Légierő Zenekara, Sebestyén Márta, a Muzsikás Együttes és a Kalákától Kányádi Sándor emlékkoncert várható. (Részletesen a www.fatemplomfesztival.hu oldalon.)

Az ezt követő napokban a Kiscsőszi Pajtafesztivál, a Mecséri Ladikos Fesztivál, Kajárpéc és a Mediawave kínálat veszi kezdetét. Állandó programok a nyitott porták, mely 20 őrvidéki település közel 40 helyszínén várják a betérőket. 

Színes programok az őrségi falvakban (Fotó: hetretorszag.hu)

A sajtótéjékoztatón Balaicz Zoltán polgármester megjegyezte, senki sem így tervezte ezt az évet. A helyzet azonban pozitívumot is hozott, a közösségi élmények összehangolását. Így augusztusban már lesz hova menni egy kis fesztiválra. Majd Sülyi Péter (Hétrétország), Gryllus Dániel (Fatemplom Fesztivál) és Szarvas József (Tündérkert Ünnep) részletezte a programokat. Sülyi Péter többek között elmondta, az értékes kultúra olyan szellemi impulzus, melyen megfordulhat a világ sorsa. A Hétrétország pedig mindig is rugalmas volt, ott van, ahol a szereplők éppen vannak. A kezdetben kérdésesnek indult nyitott pajták rendszere mindenki megelégedésére kinyitotta a világot és közelíti egymáshoz az akár nagyon különböző környezetből érkező embereket. Beszélgetésekre, egymás megértésére, elfogadásra, baráti szálakra adva lehetőséget. Így sikerül odafigyelni, ismerkedni más-más mentalitású világokkal. 

Reméljük, hogy a nevében hirdetett „újranyitás ünnepe” lesz valóban is a program, ahol nemcsak a vasi, zalai, hanem az egész ország területéről vagy külföldről érkezők is együtt, közösen töltekezhetnek, kikapcsolódhatnak. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK