2020.09.28., hétfő - VencelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gender-kérdés a tánc erejével

2017. január 12. csütörtök, 14:13
Szerző: -pet-
Felnőtteknek és középiskolásoknak szóló sorozatot indított még decemberben a Griff Bábszínház. A társulat célja, hogy a gyerekeken kívül az idősebb korosztályokat is becsábítsák egy-egy izgalmas és elgondolkodtató előadásra.

Az összesen hat alkalomból álló bérletsorozat érdekessége, hogy végzős egyetemisták (színészek, bábszínészek) vizsgaelőadásait láthatja a közönség; a művekhez pedig egy-egy társadalmi probléma is társul. A múlt heti előadáson például a férfi-nő, vagyis a napjainkban nagyon népszerű gender-kérdés vetődött fel. Mégpedig a tánc- és bábművészet eszközeivel.

Bábelőadások felnőtteknek (is)

Kovács Domonkos H.A.N. című vizsgaelőadása három táncban fogalmazta meg a nemiséghez – és a hozzájuk kapcsolódó társadalmi mintákhoz, szerepkehez –, valamint a párkapcsolati nehézségek kérdéseit. A látványos, bábjátékkal társított táncművészeti produkció során megelevenedett három ősi mítosz is. A Hermafroditáé, melyben egy férfi és egy nő az erős szerelem hatására ténylegesen egy lénnyé forr össze; az Androgüné, melyben éppen felbomlik ez a harmonikus egység (ősállapot), és férfira meg nőre szakad az eredetileg kétnemű emberi lény. Na, és a Narcisossé, ahol a történet az önmagába szerelmes férfiről szól.

A fiatal színész a tánc, a mozgásszínház és a bábjáték (két fej formára vágott szivacs) eszközeivel precíz pontossággal mutatta be a nőkre és a férfiakra jellemző testbeszédet és mozgásmintákat. Felnagyítva, sztereotipizálva a férfiasság (macsóság, erő, dominancia, agresszió) és nőiség (gyengédség, gondoskodás, „cicaság”, vagy épp kihívó, kacér magatartás) társadalmilag ismert és elfogadott (elvárt?) mintáit. Meglepő módon a közönség férfi és női tagjainak a nézőtér két ellentétes oldalára kellett ülni belépéskor. Előadás közben persze mindez értelmet nyert, hiszen a sokszor „nemváltó” produkció így mindig a megfelelő közönségnek szólhatott. Tanulságos a konklúzió is: az egész nemi szerep-színjátékot, valamint önmagunk, de főleg a másik gyötrését tulajdonképpen a végtelenségig lehet folytatni. De addig mindenképpen, amíg van rá (néző)közönség.

A sorozat február 8-án 18 órakor folytatódik, Szenteczki Zita Napló című vizsgaelőadásával. A darab a naplóírás, és így az önismeret rejtelmeibe kalauzolja el a nézőket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK