2022.12.10., szombat - JuditZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gyermeknap online mesemaratonnal

2020. május 22. péntek, 19:20
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: ZalaMédia archív, Griff Bábszínház
Előadások ugyan most nem lehetnek, de azért nem szeretné elveszíteni a kapcsolatot a gyerekekkel a Griff Bábszínház társulata. Annál is inkább, mert közeleg a Gyermeknap, amire idén az online térben kerül sor; mégpedig az ország bábszínházainak nagyszabású összefogásával.

A program részleteiről és a jövő évad terveiről Szűcs Istvánnal, a Griff Bábszínház igazgatójával beszélgettünk. Május utolsó vasárnapja, vagyis május 31-e már évtizedek óta a Gyermeknap. Ilyenkor minden kulturális intézmény valami izgalmas produkcióval készül. A meglepetések és a kalandok a járvány miatt idén az online térbe költöznek. Az ország bábszínházai a kecskeméti Ciróka Bábszínház kezdeményezésére összefogtak, így egy mesemaratonnal ünneplik meg a jeles napot – kezdte a társulat vezetője.

 Összefogtak az ország bábszínházai

- Minden bábszínház, kiegészülve a fővárosi Kolibri Színházzal, felajánlotta egy-egy előadását, ami május 31-én egy erre a célra kialakított online felületen kerül levetítésre. A „Pörögj velünk” című egész napos eseményen gyakorlatilag tizenhárom társulat mutatkozik be egy-egy darabbal. A rendezvényt pedig reggel 8-tól este 9-ig lehet követni. Mintha egy óriási körhinta repítené a gyerekeket egyik előadásról a másikra, illetve egyik bábszínházból a másikba.

Szűcs István (ZalaMédia archív/Fotó: pP)

Megtudtuk: a Griff, a tavaly bemutatott Léghajó a Bodza utcában című kortárs mesével csatlakozott az akcióhoz. A dolog további érdekessége, hogy a bábszínházaknak egy 2 perces bemutatkozó videót is kellett készíteniük magukról, amit az adott társulat előadása előtt vetítenek le. Ezenkívül minden bábszínház a saját internetes felületén és közösségi oldalán is népszerűsíti az eseményt. A programsorozat részleteiről is ott lehet tájékozódni.

Ha már online tér, Szűcs István azt is elmondta, hogy az elmúlt két hónap a bábszínházi világot is nehéz helyzetbe hozta. Hogy a gyerekek ne maradjanak mese és színpadi produkció nélkül, a szerdától szombatig terjedő napokra elérhetővé tették egy-egy korábbi előadásukat. De a bábszínészek vicces kis videókat is készítettek. Felvették a kapcsolatot pedagógusokkal is, hogy hogyan tudnák segíteni a digitális oktatást. Végül néhány intézmény kérésére novellákat és verseket olvastak fel színészeik.

Ami a jövőt illeti, az igazgató szerint az a kérdés, hogy mekkora lesz a szülők és pedagógusok bizalma a színházak iránt, vagyis hogy merik-e ugyanolyan arányban előadásokra vinni a gyerekeket, mint a járvány előtt. 

- Szerintem, ha ősztől rendesen folytatódik az oktatás, vagyis az óvodások, iskolások újra közösségbe járhatnak, akkor annak sem lesz akadálya, hogy a bábszínházak is tárt karokkal várják a gyerekeket. Persze a biztonság érdekében mindenkinek figyelnie kell az aktuális ajánlásokra. Ha kevesebb nézőt lehet csak befogadni, vagy maszkot kell hordani és többször fertőtleníteni a helyiséget, akkor nyilván ehhez alkalmazkodunk. Azt még csak tippelni lehet, hogy mekkora bevétel kieséssel és költségvetési hiánnyal kell számolnunk a következő évadban. Az biztos, hogy az idei évadot gyakorlatilag befejeztük. Ami van, az az online térben zajlik.

Az őszi újraindításra viszont már megvannak a tervek. A szombathelyi Mesebolt Bábszínház és a zalaegerszegi Griff Bábszínház közös produkciójában láthatják majd a gyerekek „A földimalac, aki semmiben sem volt biztos” című mesét. Az előadást mindkét társulat saját színészeivel játssza, ám a bábok, díszletek és a zene közös. Ennek próbáit kezdték most el a zalaegerszegi bábszínház tagjai.

Gyermeknapon a Léghajó a Bodza utcában című előadásuk kerül az online térbe (Fotó: Griff Bábszínház)

Ősszel bepótolják az idei bérletből kimaradt előadásokat is, hogy senkit ne érjen hátrány. Így a most be nem mutatott Széttáncolt cipellők című mesét is szeptemberben láthatják a nézők. 

- Ezenkívül öt új előadással készülünk: Az égig érő fa című népmese adaptációjával, a korábbi Télen telelek karácsonyváró mese folytatásával. Ezt a hagyományokhoz híven az Art Moziban játsszuk. Ezenkívül visszahozzuk a Lenka és Palkót az óvodások számára, tavasszal bemutatjuk a Csipkerózsikát és egy vendégdarabra is sor kerül: a Ziránó Bábszínház előadása, a Rejtelmes erdő érkezik Zalaegerszegre. Lesznek továbbá babaszínházi produkciók is a legkisebbeknek.

Az igazgató reméli, hogy folytatódhat az Esti Mese Felnőtteknek sorozat is. Csak bízni tudnak benne, hogy ősztől visszaáll a hagyományos menetrend a színházak életbe, addig pedig mindenkit arra bíztat, hogy kövessék figyelemmel az online bábszínházi eseményeket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK