2023.02.05., vasárnap - Ágota, IngridZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megjött Zalaegerszegre is a TEDx konferencia

2021. október 18. hétfő, 15:08
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Technológiát, szórakoztatást, dizájnt felvonultató globális konferencia sorozat, melynek célja, olyan gondolatok terjesztése, amit érdemes megosztani nagyobb körben. Ez az Amerikából, 1984-ben indult TED lényege. Anno egyszeri alkalomnak szánták ezt a programot, de aztán bejött, és azóta is tarol.

Kihívások, kalandok, örömök

Az előadások száma, ma már évi 3000, a világ számos pontján jelen van. Az „x”-szel kiegészített név pedig arra utal, hogy olyan önálló helyi eseményről van szó, mely engedélyt kapott az eredeti non-profit szervezőktől. Ez valósult meg most Zalaegerszegen is. A Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben öt előadó és két zenei produkció szórakoztatta a beszélgetős részekkel kiegészített, több órás program telt házas közönségét.

A szervezők nevében, úgyis mint házigazda és mint konferanszié, Kovács Károly köszöntötte a megjelenteket és köszönte a bizalmat, amit ennek az új eseménynek adott a jelenlévő közönség. Elmondta, sok ember önkéntes munkájának köszönhető a megvalósulás. Az előadások az élet bármely területéről szólhatnak. Most apropónak az elmúlt másfél év kihívásait és az erre adott emberi válaszokat választották, Kis-Kádi Tamásné, Mátai András, Bellus Attila, Karáth Anita és Mányoki Attila élményein, tapasztalásain, látásmódján keresztül. 

11 éve dolgozik terápiás kutyákkal Kis-Kádi Tamásné pedagógus. A másikkal való kapcsolódást, a lélek és lélek közötti egyszerű utat mutatják meg a kutyák, akiknek pusztán a jelenléte is elegendő lehet a zárkózásból való nyitásra, ahogy erre több példát is hozott az előadása során (a programban előírás, hogy egy előadó 18 percnyi időt kap). A kutyák önmagukat adják és könnyed természetességgel nyitják meg az utat minősítések és elvárások nélkül. Így tudnak gátakat áttörni, s ezt tanulhatjuk tőlük – hangzott el többek között. 

Mátai András zalaegerszegi származású, azonban ma már más földrészen él, s hobbija, életmódja a világjárás, kalandkeresés, lehetőleg extrém módon. Kifejezetten a kihívásokat keresi, több mint 40 országban járt már. Ő amolyan igen ember: igent mond az újdonságokra, a furcsaságok kipróbálására, akár helyek, akár ízek esetében. Vallja, ha egy út túl könnyűnek ígérkezik, teszek róla, hogy izgalmas legyen. Ezekkel a fárasztó és megerőltető tapasztalásokkal aztán erősödik, a problémákra megoldásokat keres, ügyel a rugalmasságra. 

Bellus Attila színművész a gyerekkorában átéltek személyiségformáló hatásáról beszélt. Öt nagymama között nőtt fel és megtanult befelé ásni és kifelé építkezni. Illetve a szerepek megformálásának technikájáról mesélt. Elmondta, amit a való életben átélt már, az segíti a színpadi szerepeinek a kibontását és a színpadon átélt dolgok segítik a saját, és reméli a közönség életét is. De a kérdést számos helyzetben feltette már magának, s ez a tanácsa is, „állj, s felelj, ki vagy!”

A beszélgetésre hívó hosszú szünet előtt és után zenészek álltak a színpadra. Takáts Eszter és Molnár Zoltán, illetve Berkes Dániel és zeneiskolai tanítványai. 

Végül Karáth Anita magyartanár, költő önmagához hűen, gyógyírként az irodalmat ajánlotta minden korosztálynak. Mányoki Attila nyíltvízi hosszútávúszó, rekorder, aki 30 éve úszik, mind az öt kontinensen lubickolt már óceánokban, tengerekben, tavakban vagy folyókban, a világ 7 legmegerőltetőbb csatorna-átúszását is teljesítette. Arra bíztatott, a kezünkben van a döntés, hogy ússzunk és megússzunk és ne adjuk fel, amíg nem sikerül, mert az semmihez sem fogható érzés. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK