2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mihály Péter a színházbarátoknál

2024. március 04. hétfő, 12:51
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Tavaly érdemelte ki Mihály Péter, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színésze a Színházbarátok Köre elismerését. A csoport márciusi találkozójának ő volt a vendége, ahol Iványi Ildikó kérdéseire válaszolva pályája nagyobb fordulópontjai idézte fel, illetve többek között az általa rendezett „Becsvölgye” című színműről is szó eset.

Sokféle tevékenység teszi teljessé a hivatását

23 éve a társulat tagja, 64 darabban szerepelt, rengeteg karaktert formált, kisebb-nagyobb szerepeit egyaránt fontosnak tartja. Újabban egyre több rendezés kapcsolódik nevéhez. Ez utóbbi kapcsán elmesélte, már a tanuló évek alatt kikérték véleményét az osztálytársai. Akkor azt jósolták neki, lehet hogy, jobb lesz rendezőként, mint színészként. Mihály Péter azonban mindkét szerepkörben jól érzi magát, mindkettőt szereti, úgy fogalmazott, időnként tolódik a hangsúly egyik vagy másik területre. Most éppen többet rendez. Legfrissebb ebben a sorban a barátja, Szálinger Balázs által írt Becsvölgye című színmű.

- A mű címe beszélő név, nem a zalai faluról szól. Nem lesz bántó, de tükröt tart, időnként görbetükröt – a részleteket azonban megtartotta az előadásra. Szó esett azonban a jövő évadról is, melynek során a klasszikus drámát, a Rómeó és Júliát rendezi. – Ez a tragédia még nem volt színen Zalaegerszegen. Csak beavató előadásként. Közben meg mindenki azt hitte, hogy már játszottuk, ezért nem foglalkozott vele senki. Én fedeztem fel ezt a hiányt és megkaptam a rendezés jogát. Azért tartom aktuálisnak, mert az egyéni sorson át mutatja be az ellenségeskedés hatását. Az előadás arról is fog szólni, hogy a csatabárdot le kéne tenni. Nem modernizálni akarom a művet, hanem a sztorira és a viszonyrendszerekre tenni a hangsúlyt, ezek legyenek fontosak. A nevezett dráma felnőtt előadásként kerül majd nagyszínpadra.

Az elődök munkáját folytatva Mihály Péter letette névjegyét, a Tantermi deszka sorozat rendezőjeként is, de rendszeresen állít nagyszínpadra olyan darabokat is, melyek kifejezetten az ifjúságot célozzák. Legutóbb a „Herkules”, a „Bánk bán”, a „Para” és a „Nem így akartuk” kapcsolódott nevéhez, mely sort „A Pál utcai fiúkkal” kezdte 2010-ben. Az előadások adta szorongásoldásokról is beszélt, majd a drámapedagógusi munkájáról, s hogy ez a sokféle tevékenység teszi teljessé a hivatását.

A munkát azonban nem viszi haza, otthon csak a családdal foglalkozik, igyekszik minőségi időt megélni velük.
      

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK