2024.04.27., szombat - ZitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elkészült a Hevesi Sándor Színház jövő évi műsorterve

2024. február 29. csütörtök, 13:28
Szerző, fotó: Pánczél Petra
Sajtótájékoztató keretében ismertette a Hevesi Sándor Színház a 2024/25-ös évad programjait. A zalaegerszegi teátrum hat nagyszínpadi előadással készül és két ifjúsági darabot állít színpadra a Lázár Ervin Program támogatásával. A színház nézőtéri büféjében rendezett sajtóeseményen részt vett és köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képviselő, valamint Balaicz Zoltán polgármester.

Sárkányszív, Rómeó és Júlia, Hotel Menthol

Többek között elhangzott: egy folyamatos fejlődés tapasztalható a színháznál, mely a kultúra zászlóshajója a megyében. A polgármester jelezte: 2024 végén lejár az a közös fenntartási szerződés az állam és az önkormányzat között, mely biztosítja a színház működését. 2025-ben újratárgyalják a szerződést, de az már most látszik, hogy több forrást tudnak biztosítani az intézménynek. Ha ugyanis az állam emel, akkor az önkormányzat is, mivel egyforma mértékű támogatást kell nyújtaniuk a színház számára.

Böhm György a Hotel Mentholt állítja színpadra. A sajtótájékoztatón részt vett Balaicz Zoltán és Vigh László is

Besenczi Árpád igazgató elmondta: ismét hat nagyszínpadi-, és két ifjúsági előadással készülnek. Utóbbiak a Lázár Ervin Program keretében valósulnak meg. Az egyik előadás az alsós diákokat, a másik pedig a felsőbb éveseket célozza. Újdonságként az is elhangzott, hogy a jövő évadtól bevezetnek egy nyugdíjas bérletet, melyet Egervári Kláráról neveznek el. Az előadásokra szombatonként kerül sor.

Az első felnőtteknek szóló nagyszínpadi előadás szeptember 27-én lesz. Ray Cooney Pénz az égből című vígjátékát Besenczi Árpád rendezi. Október 11-én Moravetz Levente a Sárkányszív című történelmi családi musical-t állítja színpadra. A rendező a sajtótájékoztatón többek között elmondta: Nagy Lajos és Luxemburgi Zsigmond hatalomváltásának idejébe kalauzolja a nézőket a történet. Hiszi, hogy ma már nem veretes beszédekkel lehet a nemzeti öntudatot erősíteni. A fiatalok esetében pedig főleg nem. Sokkal jobb erre a zene. Ezért egy musical eleveníti fel a magyar történelem szóban forgó időszakát.

Mihály Péter két előadást is rendez

Novemberben Eric Toledano és Olivier Nakache filmforgatókönyve alapján, Molnár Anna magyar szövegének felhasználásával az Életrevalók című igaz történet kerül színre. A rendező, Funtek Frigyes elárulta, hogy egy balesetet szenvedett, gazdag arisztokrata férfi és az őt segítő gondozó egymáshoz csiszolódását ismerhetjük meg. Ez egy humánus darab, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy ne az anyagi helyzet, a bőrszín vagy a vallás alapján ítéljük meg egymást. A főszereplő Bellus Attila és Helvaci Ersan David lesz.

2025 januárjában egy igazi klasszikussal folytatja az évadot a színház. Shakespeare Rómeó és Júlia című drámáját Mihály Péter rendezi. Meglepő, de a Hevesi Sándor Színház elmúlt negyven éve alatt még nem került nagyszínpadra ez a közkedvelt mű. Mihály Péter elmondta: az előadás az általános iskolás bérletbe is bekerül. Úgy állítják színpadra a művet, hogy fiataloknak, idősebbeknek egyaránt élvezhető legyen. A darab ereje máig hat; arról szól, hogy a konfliktust nem gerjeszteni, hanem kezelni kell. Előbbi ugyanis csak tragédiához vezet.

Funtek Frigyes

Februárban egy bűnügyi komédiával folytatódik a bemutatók sora. A Nyolc nő-t Robert Thomas műve alapján Kiss Domonkos Márk rendezi, aki most először dolgozik a zalaegerszegi társulattal. Az előadás során a színház összes női színésze fellép. 2025. április 4-én Fenyő Miklós és Novai Gábor nagysikerű musical-je, a Hotel Menthol zárja az évadot, melyet Böhm György rendez.

A sajtótájékoztatón jelen volt Gergely Róbert színész, rendező is, aki a jövő évadban az alsósoknak szóló ifjúsági előadást rendezi. A Bőröndmese egy zenés előadás lesz egy kíváncsi, tanulni vágyó bőröndről, egy kislányról, aki nem szeret iskolába járni, és egy kutyáról, aki kapcsolatot létesít majd kettőjük között.

Gergely Róbert a Bőröndmeséket rendezi

A felsőbb évfolyamosoknak szóló előadás Az ifjú Mátyás című hőstörténet lesz, melyet szintén Mihály Péter rendez. Mint elhangzott, Mátyás király gyermekéveiről, kamaszkoráról nagyon keveset tudunk. Az előadás azt mutatja be, hogy ki volt és milyen volt Mátyás, míg meg nem koronázták. A magyar történelem egyik legnépszerűbb alakjával és korszakával úgy ismerkedhetnek meg a fiatalok, hogy a velük éppen egyidős, leendő uralkodó életébe és kalandjaiba nyerhetnek bepillantást. 

Besenczi Árpád végül arról is tájékoztatott, hogy az Indul a bakterház című előadásukkal fellépnek az idei Mézesvölgyi Nyár Szabadtéri Színházi Fesztiválon, valamint a Vidor Fesztiválon. Az önkormányzat jóvoltából a közelmúltban megújították a nézőtér ledvilágítását. A színház dolgozói pedig megkapták a 10 százalékos béremelést.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK