2023.01.28., szombat - Károly, KarolaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

(Nemcsak) Közel a jóhoz

2022. január 26. szerda, 19:07
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Új darab „ért be” a Hevesi Sándor Színház deszkáján. D. Varga Ádám, a társulat fiatal színművésze, aki egy éve erősíti a zalaegerszegi csapatot, írt és rendezett egy zenés irodalmi művet az életet átívelő szerelem témája köré.

A szerelem az alap - Ifjúsági előadás, ami felnőtteknek is szól

Az élőzenés előadást bár a Tantermi Deszka színpadra gondolták első körben, azaz ifjúsági előadásnak szánták, de a felnőtt korosztály számára talán még több mondanivalót rejt. A Shrekből ismert „ott vagyunk már?” kérdésre a válasz: ez a darab már ott van. Nemcsak közel a jóhoz.

A csendes fiatal színművész nagy meglepetést okozott ezzel a profi munkával, melyet maga írt, rendezett, hangszerelt (Máriás Zsolt közreműködésével), és még a basszusgitár mellett is ő ül. 

- Hogyan indult ez az egész?

- Kecskeméten játszottam még két évvel ezelőtt főbb szerepekben, és zenéltem a saját zenekarunkban. A pandémia azonban hirtelen megállította a nagy nyüzsgést és jött a kiüresedés. Megszűnt a napi rutin, az építőjellegű élmények. A tétlenséget nem bírom, gondoltam kiírom magamból az érzéseket.

- Volt ennek az íráskésztetésnek már előzménye?

- Középiskolás koromban is írtam már verseket, illetve egy népmese átdolgozást. Azt mondta az akkori tanárom, hogy ezt nem lehet előadni. Kos a horoszkópom és ennek megfelelően elég makacs is vagyok. Megrendeztem hát a darabot, amivel diákszínjátszó találkozón ezüst minősítést és írói különdíjat kaptam. Még Kecskeméten három társammal pedig dramatizáltuk Az ember tragédiáját, ifjúsági előadásnak. De a mostani az első olyan darab, amit már felnőttként, szerződéssel írtam.

- Mire alapoztad?

- A szerelemre, mert én is hősszerelmes típus vagyok. Nagyon szeretem a kortárs irodalmat, amit méltánytalanul mellőznek, ezzel az emelt szintű érettségin szembesültem. És láttam a Budapest Bábszínház Semmi című élőzenés előadását, ami nagy hatással volt rám. Ezekből indult. 

- Jelmezben, díszletben minimalista, de ez semmit nem von le az értékéből. Sőt. Fel sem tűnik, annyira magával ragadó az egész.

- A színészi játékon van a hangsúly, ezzel teremtenek meg mindent. A zenék viszik tovább a sztorit, nem aláfestés a feladatuk. Így a gyerekkortól az időskorig ível a mű. A szövege kortás költemények, az áthangszerelt zene pedig szintén kortárs. 

- Mennyi idő alatt született meg a mű?

- Egy évig írtam, de még most is módosítgatok rajta. Mert úgy érzem, még mindig lehetne jobb. Nagyon sok kortárs verset olvastam el hozzá. És sajnálom, hogy ezeket nem ismerik a fiatalok, mert ezzel meg lehetne őket szólítani. A klasszikus művek kellenek a műveltséghez, de az a világ már távoli számukra. Bőven van olyan kortárs irodalmi anyag, ami hozzátenne az életükhöz. 

- Könnyen fogadták a szereplők (Dura Veronika, Kovács Virág, Ticz András, Baj László, Kovács Martin), hogy ilyen ifjú a rendező?

- Hamar felvették a fonalat. 

- Végszó a bemutató előtt?

- Nagy élmény a saját víziómat, történetemet színpadra vinni, hogy azt majd a közönség továbbvigye. A szerelemben, a családban a sarkosítás nem jó. Arany a középút. De az pontosan hol is van? Ezért is az a darab címe, hogy Közel a jóhoz. 

Bemutató január 27-én. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK