2022.12.01., csütörtök - ElzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nyúl Karcsi a Vizslaparkba jön

2019. március 25. hétfő, 17:48
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Nyílt próbával és vendégelőadásokkal ünnepelte a Griff Bábszínház a március 21-i Bábszínházi Világnapot. Az ünnep alkalmából Zalaegerszegen vendégeskedett a szatmárnémeti Harag György Társulat Brighella Bábtagozata, akik a Mese a tálról és kanálról című előadásukat hozták el a helyi közönségnek.

A világnapon a Griff-társulatának most készülő előadását, a Nyúl Karcsi a Vizslaparkban című bábjátékot is megnézhették az érdeklődők egy nyilvános próba keretében. Az új előadás részleteiről délután sajtótájékoztatón számoltak be.

Bartal Kiss Rita művészeti vezető, a darab díszlettervezője elöljáróban elmondta: az előadás több ponton is kötődik Zalához. A mese szerzője Turbuly Lilla zalai származású író, költő, a történet a Vizslaparkban játszódik, a rendező pedig Kolozsi Angéla, aki anno a Griff egyik alapítótagja volt.

Mese a gondoskodásról

Az előadással kapcsolatban Kolozsi Angéla úgy nyilatkozott, hogy az alapötletet egy valós sztori adta. Pár éve a budapesti Károlyi-kertben húsvét után kitettek egy nyulat, amit aztán az ottani közösség befogadott és gondozott. Később a nyúl emlékére egy szobrot is állíttatott a közösség. Turbuly Lilla e megtörtént eset alapján írt egy „alapmesét” (Rudi és Baltazár), mely egy nyúl és egy hajléktalan barátságáról szól. Ezt dolgozták át aztán Kolozsi Angélával bábszínpadra, mégpedig úgy, hogy a történet helyszínét áttették a Károly-kertből a zalaegerszegi Vizslaparkba.

A rendező szerint a mese végül is bárhol játszódhat, mert egyetemes értékeket hordoz és hétköznapi problémákat tár fel. Szerepel benne egy kitett nyúl, egy hajléktalan férfi, egy nagymama kutyával, egy roma kislány, egy titokzatos parkőr és egy kisfiú anyukája. Vagyis egy igazi városi közösség ez, melynek tagjai azonban – finoman fogalmazva – elég nehezen viselik egymást. Viszont a nyuszi megmentése érdekében képesek lesznek összefogni.

A Nyúl Karcsi a közös gondoskodás erejéről, a befogadásról és a pártfogásról szól, melyek fel tudják oldani az emberek közötti feszültségeket. Ha barátok nem is lesznek, azért kicsit közelebb kerülnek egymáshoz a történet végére.

A rendező azt is elárulta: a nyúl a Károly-kerti alaptörténet miatt kapta a Karcsi nevet. A mesében nagyon szellemes szövegek és bábok vannak. Az egyes szereplők arca például az általuk használt tárgyra (táskára) van ráapplikálva.

A Nyúl Karcsi a Vizslaparkban című bábjáték bemutató előadására március 30-án kerül sor. Az egyes szerepekben B. Szolnok Ágnest, Csepregi Napsugárt, Duna Orsolya-Rékát, Matola Norbertet és Szilinyi Arnoldot láthatjuk. A darabhoz Csernák Zoltán Samu szerzett zenét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK