2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Teljes évad, biztonsági intézkedésekkel

2020. szeptember 02. szerda, 21:26
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Március 11-e óta nem játszottak közönség előtt, ezért már nagyon várják az idei évadod a Griff Bábszínház társulatának tagjai. Bíznak benne, hogy az őszi/téli, majd tavaszi időszakban sikerül minden előadást megtartaniuk.

Évadnyitó a Griff Bábszínházban

Többek között a fenti gondolatokkal köszöntötte Szűcs István igazgató a bábszínház évadnyitó társulati ülésének résztvevőit, majd röviden összefoglalta az elmúlt hónapok eseményeit és ismertette az új évad terveit. Elhangzott: a karantén alatt sem tétlenkedtek, csak online üzemmódra váltottak. Létrehozták többek között „Griff Birodalom” weboldalt, ahol a tanárok munkáját is próbálták segíteni. Készítettek hangoskönyveket, valamint egy „Játszunk bábszínházat” sorozatot is elindítottak, hogy a gyerekek otthon is minőségi játékkal tudják elölteni az időt. Szerdától szombatig pedig a régebbi előadásaikat lehetett online megtekinteni.

A nyár folyamán elkezdték az idei évad előkészületeit, néhány hete pedig a próbákat is. Tavasszal mutatták volna be a Széttáncolt cipellők című mesét, melyet szeptemberben láthat a közönség. Ezenkívül több új előadással, vagyis a megszokott teljes évaddal készülnek. Mind az óvodásoknak, mind pedig az iskolásoknak összeállított bérletbe öt-öt előadást terveznek, és a vidéki táj-előadásokat is szeretnék megtartani. Igyekeztek változatos, közönségcsalogató darabokat választani.

Reményeik szerint még az ősszel műsorra kerül Az égigérő fa, majd a Pim, a földimalac, aki semmiben sem volt biztos, ezt követően a Rejtelmes erdő, a Titkot mondok, majd pedig a Csipkerózsika című mese, az óvodás bérletbe pedig újra bekerül A három kismalac és a Lenka és Palkó. Cirkuszoló címmel új babaelőadásra is készülnek.

Az igazgató szerint a legfontosabb az, hogy visszaszerezzék a nézők (mind az óvodák, iskolák, mind pedig a szülők) bizalmát, hogy minél több gyereket elhozzanak ismét a bábszínházba. Ha igény mutatkozik rá, növelik a hétvégi előadások számát is. Ők a maguk részétől mindent megtesznek a biztonság érdekében: lázat mérnek, fertőtlenítik a helyiségeket, folyamatosan átszellőztetik a nézőteret, a társulat tagjai pedig csak tünetmentesen jelenhetnek meg a munkahelyükön. Ha pedig gyerekekkel találkoznak, kötelező lesz a maszkviselés. Terveik között szerepel egy ózongenerátor beszerzése is, amit két előadás között használnak majd a levegő fertőtlenítésére. 

A társulati ülésen az is elhangzott: sikeresen szerepeltek több pályázaton is, összesen 11 millió 200 ezer forintot nyertek különféle projektekre, vendégelőadásokra. Remélik, hogy a járványügyi helyzet engedi is majd ezeket a pénzeket felhasználni. (Bár két erdélyi vendégjátékot a határzár miatt már le kellett mondaniuk.) A bábszínház csapatából senki nem távozott, a tavalyi gárdával vágnak neki az új évadnak. Ha pedig szükséges, vendégművészeket hívnak.

Szűcs István jelezte: a bábszínház állami- és önkormányzati közös fenntartásba került, az öt évre szóló megállapodást már aláírták. Őket is érinti a közalkalmazotti jogviszony megszüntetése, de a fizetésekben ez nem jelent majd változást. Elindult a tárgyalás a színház/bábszínház felújításáról, átépítéséről is. Az elképzelések szerint egy kibővült, földszinti részleget kaphat az átalakítások után a Griff társulata.

Az évadnyitón Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő is jelen volt és köszöntötte a társulat tagjait. Sikeres évadot kívánva a bábszínháznak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK