2024.04.24., szerda - GyörgyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A régit elbontják, újat építenek

2019. június 28. péntek, 18:51
Szerző és fotó: Antal Lívia
Új városi multifunkciós rendezvény- és sportcsarnok megépítésére kapott lehetőséget a magyar kormánytól Zalaegerszeg városa a Modern városok program keretében. A kormányhatározat szerint 715 millió forint központi költségvetési forrás áll rendelkezésre a 2024-ben átadandó létesítmény kivitelezési dokumentációjának elkészítésére, valamint a beruházás előkészítésére – jelentette be Zalaegerszeg polgármestere.

Új rendezvény- és sportcsarnok létesül Zalaegerszegen

Dr. Sifter Rózsa, Balaicz Zoltán, Vigh László, Böjte Sándor Zsolt és Bánhegyi Péter

Balaicz Zoltán a jelenlegi sportcsarnok előtt tartott sajtótájékoztatón felidézte, hogy a 2015-ben Orbán Viktor miniszterelnökkel megkötött Modern városok programban számos olyan fejlesztést sikerült meghatározni, amelyek Zalaegerszeg fejlődése szempontjából rendkívül fontosak. Időközben a kormánnyal egyetértve újabb elemeket tudtak belevinni a programba, amelynek így része lett a Mindszenty-iskolában épülő torna- és vívócsarnok, a BGE gazdálkodási karán az Innovációs és Tudásközpont kialakítása, a Hevesi Sándor Színház felújítása, valamint a volt MMIK négycsillagos szállodává való átalakítása. A polgármester megemlítette, hogy a közelmúltban elkezdődött a város közvéleménye által leginkább várt beruházás, az új uszoda és városi strand építése, ami már eredetileg is része volt a Modern városok programnak.

Mint fogalmazott: „ezek után a zalaegerszegi emberek is úgy gondolták, hogy a soha meg nem elégedés visz előre”, ezért újabb igényt vetettek fel: mi lesz a sportcsarnokkal? A város vezetésének erre reagálni kellett. Ebből a szempontból kiemelkedő jelentőségű volt a miniszterelnök május 20-i látogatása, amikor is átadta a járműipari tesztpálya első ütemét. Ekkor váltottak vele szót az 1980-ban átadott sportcsarnok igencsak elavult állapotáról. Ezt követően hamarosan megjelent két kormányrendelet. Az egyik a Modern városok program kiegészítéseként határozta meg az új multifunkciós rendezvény- és sportcsarnok megépítését, míg a másik arról rendelkezett, hogy a kormány még az idén 715 millió forintot biztosít a szükséges kiviteli és engedélyes tervek elkészítéséhez.

Mint mondta, ez nagy megtiszteltetés a város számára, ugyanakkor nagy feladatot is jelent a beruházás összetettsége miatt. A régit ugyanis el kell bontani, miután mögötte felépítik az új rendezvény- és sportcsarnokot. A jelenlegi helyén és a Plaza felől parkolóhelyeket alakítanak ki. Ebből a 715 millió forintból terveztetik meg továbbá a Balatoni út és a Stadion út jelenleg lámpás kereszteződésében a körforgalmat, valamint egy másik közlekedési csomópontot az Ostoros sportcsarnoknál.

Balaicz Zoltán a lakosság megértését kérve arra hívta fel a figyelmet, hogy a rengeteg adminisztrációs teendő miatt reményeik szerint csak 2022-ben kezdődhet meg a tényleges kivitelezés. 2024 lehet az az év, amikor átadhatják a város vadonatúj rendezvény- és sportcsarnokát.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt emelte ki, hogy a rendezvénycsarnok a nevében megjelenő funkció mellett a kosárlabdának lesz a szentélye. Megilleti ez a sportág, hogy olyan korszerű létesítménye legyen, ahová annyi szurkoló fér be, amennyi be szeretne menni. Kitért arra is, hogy a régi sportcsarnok felújítását azért vetették el, mert annyiba került volna, mint az új megépítése. Ráadásul így sem tudott volna maradéktalanul megfelelni a modern elvárásoknak.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott azt mondta, Zala megye és Zalaegerszeg sportszerető közönségét szolgálja ez a beruházás, amelynek gyors és minél korábbi megvalósítása érdekében a kormányhivatal mindent tőle telhetőt megtesz.

Böjte Sándor Zsolt, a városrész önkormányzati képviselője azt hangsúlyozta, hogy a fiatalok megtartásában a munkahelyek, a sportolási és a kulturális lehetőségek megteremtése rendkívül fontos szerepet játszik. Ezt a szándékot erősíti az új multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok, ami a jövőnek, a jövő fiataljainak épül.

Bánhegyi Péter, az Egerszegi Sport és Turizmus Kft. vezetője azt tette hozzá, hogy a jelenleg is nagy kihasználtsággal működő sportcsarnok már nem képes megfelelni a szigorodó technikai előírásoknak, ezért van szükség az újra.

A létesítendő rendezvény- és sportcsarnokban ezzel nem lesz gond, hiszen a legmodernebb technikával szerelik fel, hogy az akusztikai szempontból is egyaránt alkalmas legyen sportmérkőzések, kulturális programok és koncertek megtartására. Mindezt háromezer ülőhelyről lehet majd megtekinteni, amelyek száma négyezerre bővíthető.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK