2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jövő tavasszal már fogadja látogatóit

2021. július 07. szerda, 16:21
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszegi Sport- és Tanuszoda elnevezést kapta a város új létesítménye, melynek építése jó ütemben halad. A felirat mellett valamennyi homlokzati borítóelem is felkerült már az épületkomplexumra, melynek megközelítését szolgáló belső utat is építik a Göcseji úttal párhuzamosan. Ezt már a járókelők is láthatják, a belső munkálatokat viszont nem, amit sajtóbejárás keretében mutattak be.

A Zalaegerszegi Sport- és Tanuszoda a város és térségének épül

Diós András, Bali Zoltán, Bánhegyi Péter, Vigh László, Balaicz Zoltán és Gecse Péter

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, hogy az új uszoda, tanuszoda és városi strand a Modern városok program keretében 9,5 milliárdos ráfordítással épül. Mint fogalmazott: ez jelentős előrelépés, hiszen 2014-ben még csak a strand megújításáról és az 1969-ben átadott uszodaépület kisebb rekonstrukciójáról mertek gondolkodni. 2017-ben a jelentős állami támogatásnak köszönhetően már jóval nagyobbat mertek álmodni, melynek megvalósításán dolgoznak jelenleg. A minden elemében új épületegyüttes átadását 2022 tavaszára tervezik, amit a sportolók mellett a városlakók is nagyon várnak. Az uszodakomplexummal nemcsak Zalaegerszeg gazdagodik, hanem a térség is; biztosítva a kikapcsolódás és a sportolás lehetőségét a környéken élőknek, és a távolabbról érkező turistáknak is.  

Vigh László országgyűlési képviselő miniszteri biztos az új uszoda térségi szerepéről beszélt annak okán, hogy a zalaegerszegi járásban élő százezer ember is élvezheti majd előnyeit, akár az úszásoktatás, akár a szabadidős tevékenység tekintetében.

Gecse Péter alpolgármester azt mondta, jó ütemben halad az építkezés, így az év végén megtörténhet a műszaki átadás-átvétel. A jövő év első hónapjai a különféle engedélyek beszerzésével és a vízpróbákkal telik majd. Jelenleg gépészeti, villamossági, burkolási és festési munkák zajlanak az épületen belül. A kültéri medence csempézése már elkészült, az 50 méteres, 10 pályás versenymedencén még dolgoznak, a tanmedence burkolása pedig még hátra van.

Bali Zoltán alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője a külső környezet kialakításáról számolt be. Parkolót építenek a Mártírok útja felől, valamint az Ady utca és a Göcseji út találkozásánál, ahol egy buszöblöt is létesítenek az épületegyüttes megközelítése érdekében. A biciklivel érkezők számára kerékpártárolókat helyeznek ki. A Kovács Károly városépítő program keretében felújítják a Mártírok útját a Petőfi utcai kereszteződésig, valamint új közműveket építenek az Ady utca felől. Az uszodakomplexumot körbefogó környezet szebbé tétele érdekében jövőre felújítják a Rózsák terét is.

A létesítmény fogadótere egyesíti a múltat és a jelent, hiszen Németh János az egykori uszoda falát díszítő, A víz mitológiája című alkotását ide helyezték át. Az 1971-ben létesített több alakból álló dombormű akkor egy sorban, most a helyszűke miatt három sorban mutatja magát. Az uszodakomplexum több technológiai érdekességgel is rendelkezik. Ezek egyike, hogy tetejének mintegy 50 százalékát karbantartást nem igénylő zöld növényzet borítja a hőszigetelés hatékonyságát szolgálva. A versenymedence 2700 köbméteres vízszükségletét termálkút biztosítja, 270 fős lelátója elé kerülő üvegkorlát pedig a szabad rálátást teszi lehetővé a vízfelületre a közönség számára.

A sajtóbejáráson a megszólalókon kívül részt vett Diós András, a ZÁÉV Zrt. projekt-főmérnöke, valamint Bánhegyi Péter, az Egerszegi Sport és Turizmus Kft. ügyvezetője.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK