2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Utassy-díj a költészet napjára

2017. április 12. szerda, 20:59
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A magyar költészet napja alkalmából több programmal is készült a Pannon Tükör folyóirat szerkesztősége. A Keresztury VMK-ban előbb egy színdarabot mutatott be a Theaterrepublic Ungarn társulat, melynek munkájában a lap főszerkesztője, Kaj Ádám rendezőként vesz részt.

Ezúttal Michal Walczak: Homokozó című drámáját láthatta a közönség. Az előadás után Utassy József Kossuth-díjas költőre emlékeztek, aki élete utolsó éveit Zalában töltötte. A szerző 2010-ben hunyt el. A felolvasóesten – melyet Pénzes Csaba rendezett – Szemes Péter és Sipos Márk közreműködött.

Sipos Márk, Kaj Ádám és Szemes Péter a folyóirat által alapított díjjal

Költőket jutalmaz a Pannon Tükör

Az emlékműsort megelőzően Kaj Ádám elmondta: a magyar irodalomban mindig voltak mesterek és példaképek, s a 75 évvel ezelőtt született Utassy József éppen ilyen volt. Egész lényében költő volt, aki lírája és embersége révén máig fontos a Pannon Tükör csapatának, munkássága pedig a fiatal írók számára követendő példa lehet.

Az est végén első alkalommal adták át a Pannon Tükör folyóirat költészeti díját, melyet Utassy Józsefről neveztek el. Az elismerést ezentúl minden év április 11-én egy olyan költő veheti át, akinek az azt megelőző évben a folyóirat publikálta valamely költeményét. Elsőként Léka Gézát tüntették ki a díjjal, melyet Pipe Borbála képzőművész készített. Az alkotást Utassy Zúg március című verse ihlette.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK